Obiective Turistice Sebeș

Tarifele afișate pe hartă sunt minimele în LEI PE PERSOANĂ valabile astăzi.

5 oferte de Obiective Turistice în Sebeș

sortate după:

Turnul Octogonal

Obiective Turistice Sebeș, Str. Penes Curcanul, nr. 6
Turnul OctogonalEste situat langa Manastirea Franciscana, in partea de nord-est a cetatii. Dateaza din anul 1678 si este alcatuit din parter si 2 nivele.

Turnul Studentului (Turnul Croitorilor)

Obiective Turistice Sebeș, Str. Traian, nr. 2
Turnul Studentului (Turnul Croitorilor)Cunoscut si sub denumirea de turnul croitorilor, este asezat în coltul de sud-est al orasului. A fost construit in sec XV-lea, de forma paralelipipedica, fiind confectionat din piatra bruta de râu, legata cu mortar de var. Zidul are o grosime de 1 m.

Turnul are parter si patru nivele, sustinute pe grinzi de lemn. Primele doua nivele apartin fazei incipiente, iar celelalte au fost adaugate ulterior, probabil în secolele XV-XVI.

Denumirea de turnul studentului vine de la evenimentul petrecut la Sebes legat de atacul turcesc din anul 1438 când întreg sudul Transilvaniei, din Tara Hategului si pâna în Tara Bârsei, este devastat. Sebesul este pradat, incendiat, distrus de sultanul Murad al II-lea, iar multi locuitori ai urbei sunt ucisi si dusi în robie. Din grupul de localnici care au rezistat pâna la sfârsitul bataliei, facea parte si un elev, cunoscut sub denumirea de studentul din Romos. O scrisoare din San Michele, datata 12 decembrie 1458, aminteste de aceste evenimentele din viata tânarului \"Captivus Septemcastrensis\", dus în robie de catre turci, unde este tinut prizioner 20 de ani, vândut si închis de mai multe ori, pâna când a fost eliberat de ultimul sau stapân. Studentul isi povesteste viata in \"Tratat despre datinile, moravurile, conditiile de viata si rautatea turcilor\", carte aparuta în prima editie la Roma în anul 1475. Lucrarea respectiva a fost considerata în trecut de unii autori ca fiind primul incunabul românesc si va ajunge sa fie tiparita, pâna în 1560, în 25 de editii, devenind o curiozitate bibliofila a acestui incontestabil umanist din secolul al XV-lea.

Halele Breslelor

Obiective Turistice Sebeș, Piata Primariei
Halele BreslelorHalele Breslelor se afla la este de Biserica Evanghelica, pe zidul de incinta ce înconjoara acest complex monumental medieval. Fatada halelor se afla spre vechea piata a orasului. Halele Breslelor se pare ca au fost ridicate în secolul al XVII-lea si au servit ca loc de reclama si de desfacere a produselor mestesugaresti si servesc in continuare drept spatii comerciale.
Conform unei inscriptii, rezulta ca au fost renovate prin grija breslei macelarilor, in anul 1838.

Biserica Evanghelica

Obiective Turistice Sebeș, Piata Primariei, nr. 5
Biserica EvanghelicaAnsamblul bisericii evanghelice din Sebeș este un ansamblu de monumente istorice aflat pe teritoriul municipiului Sebeș.

Ansamblul este format din următoarele monumente:
- Biserica evanghelică
- Capela \"Sf. Iacob\"
- Casa parohială evanghelică, azi casa clopotarului (în substrucții turn și vechea capelă \"Sf. Iacob\")
- Zid de incintă

Bazilică romanică, înc. sec. XIII, cu trei nave, cor pătrat cu absidă semicirculară. În 2/4 sec. 13 extinsă cu două travee spre vest. Tot atunci a început construcția a două turnuri pe vest și a celor două capele care încadrau corul. Pe la 1255 biserica a fost transformată în stil gotic timpuriu – nava mediană a primit bolți în cruce, absida a devenit poligonală. Pe la 1370 construirea corului gotic, cu deambulatoriu, terminat pe la 1380. Sacristia terminată în 1383. Cele 2 turnuri de vest nu au mai fost construite, fiind înlocuite cu un turn-clopotniță median, dreptunghiular.

În a doua jumătate a sec. 15 navele laterale au fost lărgite, iar nava mediană a fost supraînălțată. Biserica a devenit unul monument ilustrativ pentru goticul transilvănean.

În sec. 18 și 19 au fost adăugate pridvoarele de pe sud, dispărute la restaurare.

Muzeul Municipal Ioan Raica

Obiective Turistice Sebeș, Str. Mihai Viteazul, nr. 4
Muzeul Municipal Ioan RaicaLa 7 noiembrie 1956 muzeul şi-a deschis oficial porţile pentru vizitatori şi a funcţionat sub numele de Muzeul Raional Sebeş, Muzeul Mixt Sebeş şi Muzeul Orăşenesc Sebeş, până în septembrie 2001, când a primit numele ctitorului său Ioan Raica, devenind Muzeul Municipal Ioan Raica Sebeş.

Primele exponate care au stat la baza constituirii colecţiilor au fost obiectele muzeale primite de la Şcoala Germană (Colecţia Franz Binder) şi de la Biserica Evanghelică CA, iar mai apoi materialul arheologic primit de la şantierele de la Căpâlna, Petreşti, Câlnic, Tărtăria şi care erau deţinute de Muzeul Regional Alba Iulia, de la care primeşte şi colecţiile lui Karl Haldenwang şi Ion Raica.

Colecţiile muzeului sunt adăpostite de Casa Zápolya sau Könighaus (Casa regească), monument istoric ridicat la sfârşitul secolului al XV-lea şi care a fost martorul multor evenimente politice ale vremurilor, aici murind Ioan Zápolya în 1540.

Treptat, muzeul şi-a îmbogăţit patrimoniul, prin achiziţii, donaţii şi cercetări de teren, acesta deţinând în prezent peste 20000 de bunuri culturale grupate pe domenii: arheologie, istorie, numismatică, etnografie, artă plastică, documente şi carte veche şi ştiinţele naturii, cu piese valoroase între care amintim aici doar tablourile pictorului Sava Henţia şi colecţia de etnografie africană a lui Franz Binder.

Program:
marti - vineri: 8-16;
sâmbata - duminica: 10-16;
luni: închis

Sebeș
languages ro en de hu fr es it