Obiective Turistice Transilvania fără intermediari
Tarifele afișate pe hartă sunt minimele în LEI PE PERSOANĂ valabile astăzi.
115 oferte de Obiective Turistice în Transilvania
Castelul Bran
Obiective Turistice Bran, Principală nr. 28, DN73

În anul 2000, castelul Bran a fost revendicat de Arhiducele Dominic de Habsburg și de surorile sale, Maria Magdalena Holzhausen și Elisabeth Sandhofer, moștenitorii castelului[2]. În luna mai 2006, aceștia au devenit proprietarii castelului și ai domeniului aferent în urma unei decizii guvernamentale de retrocedare[2]. Statul român a păstrat administrarea castelului pentru încă 3 ani, până în 18 mai 2009[2]. Înaintea retrocedării, Ministerul Culturii a dispus mutarea colecțiilor aparținând statului român de la Castelul Bran la Vama Medievală. Pentru a putea redeschide muzeul, familia de Habsburg a remobilat castelul cu obiecte din colecția personală. Redeschiderea oficială a muzeului s-a realizat la 1 iunie 2009.
Piața Sfatului Brașov
Obiective Turistice Orașul Brașov, Piața Sfatului

Casa Sfatului din centrul pieței, era locul unde fiecare negustor trebuia să-și așeze marfa, iar funcționarii orașului se asigurau ca aceste locuri sa fie respectate.
În apropierea pieței se află Biserica Neagră, bastioanele Fierarilor și Graft, turnurile Turnul Alb și Turnul Negru precum Poarta Șchei, Poarta Ecaterinei.
Piața Sfatului este probabil cel mai cunoscut și vizitat loc al Brașovului, unde sunt organizate diverse evenimente cultural artistice, concerte în aer liber ca „Cerbul de Aur”, etc.[1]
Biserica Neagră, Brașov
Obiective Turistice Orașul Brașov, Curtea Johannes Honterus

Construcția bisericii a început serios în anul 1384 și a fost finalizată în anul 1477. O inscripție descoperită în zidul bisericii îl atestă ca prim ctitor pe Thomas despre care aflăm că a murit în anul 1410.
Grav avariată după incendiu, Biserica Neagră a fost refăcută cu ajutorul unor meșteri veniți din orașul hanseatic Danzig, pentru că meșterii locali nu mai știau să închidă bolți de dimensiuni atât de mari. Noile bolți, însă, sunt în stil baroc, nu gotic.
Planul utilizat de către arhitecți a fost acela de bazilică cu trei nave, egale ca înălțime, înscriindu-se în tipul de biserici–hală preferate în secolele XV-XVI în spațiul german, de unde proveneau de altfel unii dintre arhitecți și meșteri.
Biserica Neagră este cel mai mare edificiu de cult în stil gotic din sud-estul Europei, măsurând 89 de metri lungime și 38 de metri lățime. În această biserică încap circa 5.000 de persoane.
Biserica Neagră este celebră nu doar prin dimensiunile sale ci și prin alte lucruri: astfel, în clopotniță se află cel mai mare clopot din spațiul românesc, un clopot din bronz care cântărește 6 tone.[1][2] Corul susținut de contraforți exteriori decorați cu edicole care adăpostesc statui de sfinți constituie unul din puținele exemple de acest tip din Transilvania. Colecția de covoare orientale a Bisericii Negre este cea mai bogată de acest tip din România.
Orga principală a bisericii a fost construită de Carl August Buchholz din Berlin în perioada 1836-1839 și este cea mai mare din cele 140 de orgi construite de maeștrii familiei Buchholz. Orga are 4 manuale cu câte 56 de taste și un pedalier cu 27 de taste și dispune de 63 de registre sonore. A fost inaugurată la 17 aprilie 1839, organist fiind chiar Buchholz care a prezentat improvizații și cantate ale compozitorilor Friedrich Schneider și Johann Lucas Hedwig. Orga a fost restaurată în perioada 1997 - 2001. Atunci toate cele 3993 de tuburi (cel mai mare având o înălțime de circa 13 metri) au fost demontate și restaurate. Orga se încadrează în categoria orgilor baroce și a supraviețuit perioada de la construcție pînă în prezent aproape neschimbată.
A doua orgă a fost construită de Carl Hesse și dispune de un manual și pedalier și 8 registre. A fost restaurată in 1997.
Începând din anul 1953 au loc recitaluri de orgă, tradiție începută de organistul Victor Bickerich și continuată de Hans Eckart Schlandt.
Cetatea Râșnov
Obiective Turistice Râșnov, DN1E

Prima Școală Românească și Biserica Sfântu Nicolae din Șchei
Obiective Turistice Orașul Brașov, Piața Unirii

Tot aici găsim și tiparnița diaconului Coresi.
Muzeul școlii poate fi vizitat. Tot aici găsim și Muzeul Junilor Brașoveni.
Partii de Schi
Obiective Turistice Bran,

- Partia Bran 1 - lungime 700 metri, grad de dificultate - Usor
- Partia Bran 2 - lungime 700 metri, grad de dificultate - Mediu
- Partia Zanoaga - lungime 650 metri, grad de dificultate - Mediu
Toate partiile au acces la instalatia de teleschi
Schitul Bran
Obiective Turistice Bran, Simon, Jud. Brasov

Din primavara anului 2007 au fost incepute lucrarile de constructie ale ansamblului monastic care va cuprinde noua chilii, biblioteca, ateliere, trapeza, bucatarie si paraclis de iarna.
Pentru moment nu exista spatii de cazare disponibile pelerinilor.
Vama Medievala Bran
Obiective Turistice Bran, Jud. Brasov

In anul 1413, Mircea cel Batran a stabilit, printr-un privilegiu acordat negustorilor brasoveni, vama Tarii Romanesti de la Turciu (Bran).
In 1987 Vama a fost transformata in muzeu iar odată cu retrocedarea Castelului Bran către familia de Habsburg vama a fost renovata si acum pastreaza exponate din Castelul Bran si o colectie de documente istorice si comerciale.
Pestera Valea Cetatii
Obiective Turistice Râșnov, Rezervatia Valea Cetatii

Pestera a fost descoperita cu 60 de ani in urma iar in 2010 a fost reamenajata la standarde Europene.
Pestera este deschisa zilnic intre orele 10:00 si 18:00.
Tarife:
- 10 Lei pentru adulti.
- 5 Lei pentru copii.
- 8 Lei persoana pentru grupuri de adulti
- 4 Lei persoana pentru grupuri de copii
Gradina Zoologica Brasov
Obiective Turistice Orașul Brașov, str. Brazilor, nr.1

Pentru informatii sunati la: 0268 337 787
Poarta Schei
Obiective Turistice Orașul Brașov, str. Poarta Schei

Poarta are doua arcuri pentru pietoni si unul mai mare pentru vehicule.
Poarta Ecaterinei
Obiective Turistice Orașul Brașov,

In anul 1827 poarta a fost daramata si un an mai tarziu a fost construita Poarta Schei. Din poarta Ecaterinei a mai ramas doar turnul.
Cetatea Medievala Sighisoara
Obiective Turistice Sighișoara, Dealul Cetatii

Turnurile erau plasate in locurile vulnerabile ale cetatii si erau prevazute cu galerii de tragere si cu bastioane de artilerie. Dintre acestea, Turnul cu ceas cu o inaltime de 64 m, simbolul orasului Sighisoara, este cel mai impresionant fiind unul din marile monumente ale Transilvaniei. Ceasul din turn este prevazut cu doua cadrane de 2,40 m in diametru si cu o instalatie rotativa cu papusi din lemn pictat. Insatalatia se misca la miezul noptii, aducand la fereastra dinspre Orasul de Jos, figurina specifica zilei care incepe.
Tot in Sighisoara puteti vedea Scara Scolarilor, care inlesneste accesul la Liceu si la Biserica din Deal mai ales pe vreme de iarna, constructia este cea mai mare de acest fel in Transilvania.
Din secolele XIV-XVIII in care existau 9 biserici functionale se mai pastreaza trei: Biserica Manastirii, Biserica din Deal si Biserica “leprosilor” unde pot fi admirate piese rare de sculptura si pictura religioasa, dar si funerara.
Majoritatea caselor de locuit din Cetate, aproximativ 160, sunt considerate monumente istorice, avand peste 300 de ani vechime.
Obiective turistice:
Vechea Scoala
Biserica din Deal
Biserica Manastirii Dominicane
Vechea Biserica
Scara Scolarilor
Turnul cu ceas
Turnul Macelarilor
Turnul Tabacarilor
Turnul Franghierilor
Turnul Croitorilor
Turnul Cizmarilor
Turnul Cojocarilor
Turnul Fierarilo
Turnul Cositorarilor
Cetatea Sighisoara ramane cel mai frumos si mai bine pastrat ansamblu arhitectural medieval din centrul si sud - estul Europei, in ciuda modificarilor arhitecturale din secolul XIX.
Mausoleul de la Mateias
Obiective Turistice Rucăr, 10 Km de Campulung

Monumentul este situat pe DN 73 la aproximativ 10 Km de Campulung in directia Rucar.
Ruinele Cetatii Oratia
Obiective Turistice Rucăr, 5 Km nord de Rucar

Alte Puncte de Interes
Obiective Turistice Rucăr,

- Masivul Iezer-Papusa
- Lacul de acumulare Pecineagu
- Lacul de acumulare Rausor
- Pestera Dambovicioarei
- Schitul Dragoslavele
Alte Puncte de Interes
Obiective Turistice Râșnov,

- Biserica Evanghelica
- Biserica ortodoxa cu hramul "Sfântul Nicolae"
- Cheile Rasnoavei
Strada Sforii
Obiective Turistice Orașul Brașov, str. Poarta Schei

Strada are 83 metri lungime, si o latime ce variaza intre 1,10 si 1,35 metri
Turnul Negru
Obiective Turistice Orașul Brașov,

Datorita incendiului din 1689 zidurile turnului s-au inegrit si astfel turnul si-a capatat denumirea de Turnul Negru.
Ultima restaurare a turnului a avut loc in 1996.
Muzeul National Brukenthal
Obiective Turistice Sibiu, Piaţa Mare, Nr. 4 - 5

Unul dintre principalele puncte turistice din Sibiu este Muzeul National Brukental. Acesta ocupa etajele I si II ale palatului ce a fost construit in anul 1779 in stil vienez si a apartinut baronului Samuel Brukenthal.
Program de vizita
-Orar de vara-21.03-21.10
Marti-Duminca 10:00-18:00 (Luni si prima zi de Marti din fiecare luna:inchis)
-Orar de iarna21.10-1.03
Miercuri-Duminica 10:00-18:00(Luni si Marti: inchis)
Pentru informatii in legatura cu pretul puteti vizita www.brukenthalmuseum.ro
Podul Minciunilor
Obiective Turistice Sibiu,

Acesta a fost recontruit in 1859.
Este primul pod din Romania si al doilea din Europa confectionat din fonta turnata.
Podul este un loc plin de legenda, insa cea mai credibila varianta pare a avea la origine o omonimie de cuvinte. Find primul pod ce nu are piloni de sprijin i s-a spus "podul culcat". Iar in dialectul sasesc "culcat"(ligenmarchen) este omonimul cuvantului "minciuna", si de aici batranii din cauza zgomotelor scoase de pod in timpul traversarii unui asa zis mincinos au dezvotat tot felul de legende, ca podul ar cunoste astfel de oameni si "geme" intr-un fel ce iti da fiori.
Podul se afla intre cele doua sectoare ale Pietei mici si faciliteaza legatura dintre Orasul de sus si Orasul de jos.
Catedrala Evaghelica din Sibiu
Obiective Turistice Sibiu, Piata Albert Huet

Contructia in stil gotic se remarca printr-un turn pe 7 nivele ce atinge inaltimea de 73,34m, prin forma acestui turn si in special prin cele 4 turnuri mai mici de pe colturile turnului mare, se facea cunoscut faptul ca orasul avea dreptul si puterea de a candamna zis si "dreptul sabiei".
Fiind cea mai mare contructie din Romania medievala, cladirea este si cea mai inalta catedrala din tara. In interiorul ei se remarca impunator marea orga in stil baroc realizata in 1671 de un mester slovac.
Biserica se poate vizita Luni-Sambata 09.00 - 20.00 si Duminica 11:00-20:00.
Pe perioada de vara, in fiecare miercuri seara, aici au loc concerte de orga.
Pret vizitare: 1 leu
Turnul Bisericii poate fi vizitat Sambata si Duminica intre orele 10-17;
In restul saptamanii intre orele 12-15 numai pentru grupuri organizate de minim 5 persoane.
Pret: adulti: 3 lei, copii: 2 lei
Sinagoga Neologa Brasov
Obiective Turistice Orașul Brașov, Str. Poarta Schei nr. 29

A fost ridicata in decursul anilor 1899-1901, in stil neogotic cu accente maure.
In curtea acesteia se afla si un restaurant ritual, un cabinet medical si un serviciu de asistenta la domiciliu.
La inceput au fost 10 familii apoi dupa anul 1940 numarul lor a ajuns la 6000.
Comunitatea s-a divizat in evrei de rit ortodox (traditionalisti) si cei de rit neolog.
In perioada celui de-al doilea razboi mondial acestia, desi nu au fost deportati in lagare, au fost puternic prigoniti.
Dupa terminarea razboiului numarul lor scazand pana la doar 1759 de evrei, si continuand sa scada pana in prezent.
Program de vizita: Luni - Joi: 09:00 -16:00
Preţ adulţi: 5 RON
Preţ copii: 2,5 RON
Obiective turistice Arieseni
Obiective Turistice Arieșeni,

Groapa Ruginoasa
Pestera Ursilor
Ghetarul Focul Viu
Pestera Poarta lui Ionele
Dealul cu melci
Cetatile Ponorului
Cascada Varciorog
Galeriile Romane Rosia Montana
Izbucul Tauzului
Coloanele de Bazalt de la Racoș
Obiective Turistice Racoș,

Formele de tip poliedru pot atinge înălțimi de până la 12 metri.
Lacul de Smarald
Obiective Turistice Racoș,

Centrul de Echitație Cristina
Obiective Turistice Râșnov, DN73 spre Paraul Rece

Tel 0762 009 030/ 0785 240 669
Partii de schi in Poiana Brasov
Obiective Turistice Poiana Brașov,

Partii:
- Drumul Rosu - 4700 metri - Grad de dificultate - Usor
- Partia Lupului - 2600 metru - Grad de dificultate - Dificil
- Partia Sulinar - 2800 metri - Grad de dificultate - Mediu
- Sub Teleferic 1 - 2200 metri - Grad de dificultate - Dificil
- Partia Stadion - 600 metri - Grad de dificultate - Usor
- Partia Ruia - 550 metri - Grad de dificultate - Dificil
- Partia Slalom - 550 metri - Grad de dificultate -
- Sub Teleferic 2 - 480 metri - Grad de dificultate - Dificil
- Partia Bradu - 450 metru - Grad de dificultate - Usor
- Partia Kanzel - 300 metri - Grad de dificultate - Dificil
Instalatii de nocturna
- Partia Bradu
Tunuri de zapada
- Partia Bradu
Instalatii de Transport pe cablu
- Telecabina Capra Neagra
- Telecabina Kanzel
- Telegondola Postavarul
- Telescaun Ruia
- Telescaun Lupului
- Teleschi Bradul
- Teleschi Ruia
- Teleschi Kanzel
- Teleschi Stadion
Pestera de Lapte
Obiective Turistice Poiana Brașov, Poiana Brasov

Denumirea pesterii provine de la calcitul ce se scurge pe peretii pesterii, acesta are culoarea si consistenta laptelui.
Pestera are aproximativ 170 de metri lungime, cu acces usor in primi 30 de metri dupa care veti avea nevoie de o lanterna
Partii de Schi
Obiective Turistice Păltiniș,

Partia Oncesti - lungime 5000 metri - Grad de Dificultate - Usor
Partia Oncesti 1 - lungime 1150 metri - Grad de Dificultate - Mediu
Partia Oncesti 2 - lungime 450 metri - Grad de Dificultate - Usor
Partia Daneasa - lungime 550 metri - Grad de Dificultate - Usor
Partia Dealul Poplacii - lungime 2200 metri - Grad de Dificultate - Usor
Partia Santa - lungime 3000 metri - Grad de Dificultate - Usor
Partia Gaujoara - lungime 3600 - Grad de Dificultate - Usor
Complexul Arena Platos
Partia Paltos - lungime 520 metri - Grad de Dificultate - Mediu
Partia Panorama - lungime 600 metri - Grad de Dificultate - Usor
Partia Poiana Poplacii - lungime 600 metri - Grad de dificultate - Usor
Partia Arena - lungime 240 metri - Grad de Dificultate - Usor
Partia Soarelui - lungime 640 metri - Grad de Dificultate - Usor
Instalatii de Transport pe cablu
- Teleschi pe partiile Arena Platos
- Teleschi Daneasa
- Telescaun Oncesti
Instalatie de Nocturna
- Partia Oncesti 1
Partii de Schi
Obiective Turistice Straja,

Partii de Schi:
Partia Straja - lungime 8000 metri - Grad de dificultate - Mediu
Partia Lupului - lungime 750 metri - Grad de dificultate - Mediu
Partia Canal - lungime 1200 metri - Grad de dificultate - Greu
Partia Platoul Constantinescu - lungime 1740 metri - Grad de dificultate - Usor
Partia Sfantu Gheorghe - lungime 700 metri - Grad de dificultate - Usor
Partia Mutu - lungime 1270 metri - Grad de dificultate - Mediu
Partia Platoul Soarelui - lungime 400 metri - Grad de dificultate - Usor
Partia Telescaun - lungime 3200 metri - Grad de dificultate - Mediu
Instalatii de Transport pe Cablu
- 7 instalatii Teleschi
- Instalatie telescaun Varfu Straja
- telegondola
Instalatie de Nocturna
- Partia Platoul Constantinescu
- Partia Lupului
- Partia Mutu
- Partia Sfantu Gheorghe
Tunuri de Zapada
- Partia Straja
- Partia Lupului
- Partia Paltoul Constantinescu
- Partia Sfantu Gheorghe
- Partia Mutu
Muzeul Etnografic
Obiective Turistice Cluj Napoca, str. Memorandumului nr. 21

Sediul central
Tel: +40.264.592.344
Fax: +40.264.592.148
Expozitia în aer liber (Parcul Etnografic Romulus Vuia)
Str. Taietura Turcului f.n., 400221 Cluj-Napoca
Tel. +40.264.586.776
Acces
La Parcul Etnografic Naţional "Romulus Vuia" se poate ajunge si prin mijloacele de transport în comun
Autobuze: liniile 26, 27, 28, 30, 41, coborâre statia "Piata 14 iulie"
Parcul Etnografic Romulus Vuia
Obiective Turistice Cluj Napoca, Str. Taietura Turcului

Planul tematic al Parcului a fost elaborat în anul 1929 de profesorul Romulus Vuia, pornind de la necesitatea de a se realiza un muzeu etnografic complex, în care expunerea pavilionară şi cea în aer liber să se completeze reciproc.
Expozitia în aer liber (Parcul Etnografic Romulus Vuia)
Tel. +40.264.586.776
Acces
La Parcul Etnografic Naţional "Romulus Vuia" se poate ajunge si prin mijloacele de transport în comun
Autobuze: liniile 26, 27, 28, 30, 41, coborâre statia "Piata 14 iulie"
Observatorul Astronomic
Obiective Turistice Cluj Napoca, Str. Cireşilor nr. 15

Observatorul beneficiază şi de o bibliotecă care conţine mai mult de 16.000 de titluri şi care este deschisă zilnic.
Echipamentul tehnic cuprinde un refractor cu diametrul obiectivului de 15cm, o lunetă de pasaj, o staţie de urmărire a sateliţilor artificiali, un laborator foto, o reţea de calculatoare cu conectare la Internet, precum şi alte instrumente de măsură necesare activităţii specifice.
Tarif acces intrare: 4 lei
Tel: 0264 594592
Grădina Botanică Alexandru Borza
Obiective Turistice Cluj Napoca, Str. Republicii, nr. 42

Grădina Botanică este împărţită în mai multe compartimente: ornamental, fitogeografic, sistematic, economic şi medicinal.
Principalele atractii: Grădina Japoneză, Gradina Romana
Tel: 0264.592152
Bastionul Croitorilor
Obiective Turistice Cluj Napoca, Str. Baba Novac

Bastionul este in partea de sud-est a cetatii, este construit din piatra, cu ziduri masive si a fost ocupat si intretinut de Breasla Croitorilor.
Astazi, Bastionul este muzeu, gazduieste Centrul de Cultura Urbana.
Muzeul de Arta
Obiective Turistice Cluj Napoca, Piata Unirii, nr. 30

Înfiinţat în anul 1951, muzeul a beneficiat încă de la constituirea sa de unele fonduri mai vechi: o mică parte din colecţia de curiozităţi, orfevrărie, piese de mobilier şi artă plastică europeană, provenind de la Muzeul Ardelean şi mai ales colecţia cunoscută sub numele "Pinacoteca Virgil Cioflec".
De numele lui Virgil Cioflec (1876-1948), autor al unor monografii de referinţă dedicate pictorilor Ştefan Luchian (1924) şi Nicolae Grigorescu (1925), precum şi al unor scrieri despre artă pertinente publicate în presa vremii, se leagă un act de cultură de mare însemnătate pentru viaţa Clujului interbelic: donarea colecţiei sale de artă românească, Universităţii Clujene (1929-1930). Deschidrea către public a pinacotecii Virgil Cioflec (1933) însemna, de fapt, deschiderea la Cluj a primului muzeu de artă românească modernă, al cărui succesor a devenit Muzeul de Artă Cluj.
Turnul Pompierilor
Obiective Turistice Cluj Napoca, Str. Tipografiei

Biserica Sfântul Mihail
Obiective Turistice Cluj Napoca, Piata Unirii

Ultima restaurare a avut loc intre anii 1957-1960
Langa biserica se afla si statuia lui Matei Corvin
Grota Sulfuroasa
Obiective Turistice Balvanyos,

Grota Sulfuroasa (Galeria unei foste mine de sulf) este situata in partea sud-vestica a Muntelui Puturosu, la o inaltime de 1052 metri.
Prin gura grotei iese la suprafata o cantitate mare de gaz mofetic, peste 3000 de metri cubi, cel mai mare debit din Europa pentru o emanatie postvulcanica.
Compozitia gazului: 95,82%dioxid de carbon, 0,38% hidrogen sulfurat, 0.14% oxigen, 2,6% Azot.
Aerul grotei are o radioactivitate de 980,0 pCi/l, este cel mai ridicat nivel de radioactivitate dintre toate mofetele din Carpatii Orientali.
Terapia sulfuroasa are multe efecte benefice si poate fi folosita in tratarea mai multor afectiuni.
ATENTIE! Cititi cu atentie instructiunile de la intrarea in grota inainte sa intrati.
Ruinele Cetatii Balvanyos
Obiective Turistice Balvanyos,

Se pare ca ea a fost construita intre secolele XII-XIII, dar dupa unele izvoare, constructia cetatii Balvanyos ar fi avut loc in secolul XI. Aici s-au gasit, ca urmare a sapaturilor arheologice, obiecte din fier si de ceramica din perioada medievala.
Luandu-se dupa o scrisoare a regelui Sigismund datat in anul 1402, Apor Peter sustine ca cetatea a fost construita in secolul XI, pe timpul domniei regelui Sfantul Stefan (1000-1038). Dupa el, peretele interior ar fi fost construit pe timpul domniei Bela IV, in 1235, iar cel exterior pe timpul domniei lui Ladislau IV, intre 1272 si 1290.
Ceea ce este sigur este faptul ca in secolul XIV era deja proprietatea familiei Apor si se crede ca a fost un dar din partea regelui.
Lacul Rosu
Obiective Turistice Lacu Roșu,

Se presupune ca barajul natural s-a format printr-o alunecare de teren in urma cutremurului din ianuarie 1838
Cheile Bicazului
Obiective Turistice Lacu Roșu, DN 12 C

Cheile Bicazului fac parte din Parcul Național Cheile Bicazului - Hășmaș.
Cascada Varciorog
Obiective Turistice Arieșeni,

Cascada are o inaltime de 15 metri cu un debit mai mare primavara datorita topirii zapezii de pe Varful Piatra Graitoare.
Pestera de Sub Zgurasti
Obiective Turistice Garda de Sus,

Pestera se afla la o inaltime de 920 metri pe Valea Ordancusei, Coordonatele GPS NU sunt exacte
Pestera Scarisoara
Obiective Turistice Garda de Sus,

Pestera este amenajata pentru vizitare cu ghizi autorizati si adaposteste cel mai mare ghetar subteran din Romania.
Partiile Vartop
Obiective Turistice Arieșeni, DN 75

Partia Vartop - Lungime 1000 metri - Grad de dificultate - mediu
Partia Vartop 2 - Lungime 450 metri - Grad de dificultate - usor
Partia Graitoare - Lungime 1350 metri - Grad de dificultate - mediu
Instalatii de transport pe cablu
- Partia Vartop - teleschi
- Partia Vartop 2 - teleschi
- Partia Graitoare - telescaun
Instalatie de nocturna
- Toate partiile au instalatie de nocturna
Zapada artificiala
- Partia Vartop
Gradina Zoologica Sibiu
Obiective Turistice Sibiu, Str. Calea Dumbravii Nr. 142

In prezent Gradina Zoologica Sibiu are o suprafata de 15 ha adaposteste 187 de animale si pasari din 47 de specii.
Program :
Iarna 10:00 – 16:30 (oct-mar)
Vara 9:00 – 19:00 (apr-mai)
9:00 – 20:00 (iun - iul)
9:00 – 19:00 (aug-sep)
Tarife:
ADULTI: 3 lei
COPII, STUDENTI, ELEVI, PENSIONARI: 2 lei
Tariful pentru închirierea barcilor si hidrobicicletelor: 15 lei (pentru 1/2 ora, cu 15 lei garantie)
Persoanele cu handicap au intrarea gratuita
Muzeul Civilizatiei Populare Traditionale ASTRA
Obiective Turistice Sibiu, Str. Pădurea Dumbrava, nr.16-20

Muzeul în aer liber se întinde pe o suprafaţă de 96 ha, din care expoziţia propriu-zisă ocupă 42 de hectare. Vizitatorii au la dispoziţie două restaurante, două pensiuni, un spaţiu de joacă, un centru de informare turistică, 4 parcări, peste 10 km de alei, numeroase locuri de popas, spaţii destinate demonstraţiilor practice şi multe alte elemente menite să le facă şederea cât mai agreabilă.
Tel: 0269252999; 0269202447
Biserica Sfântul Nicolae din Densuș
Obiective Turistice Densuș, Densus, Jud. Hunedoara

Biserica Sfântul Nicolae din Densuș a fost ridicată pe ruinele unei construcții din antichitate (sec. al IV-lea). De plan pătrat (cca. 6 x 6 m), naosul este străpuns de un turn în jurul căruia se află un spațiu îngust acoperit cu o boltă de sprijin. Spre est se afla o adâncă absidă semicirculară, atât la interior cât și la exterior, având pe latura sudică un diaconicon de mari dimensiuni.
Acoperișul întregii construcții este din plăci de piatră. Încăperi anexe au fost adăugate pe latura sudica în sec. XIV-XV. Construita din pietre romane fasonate aduse din ruinele Ulpiei Traiana Sarmizegetusa din apropiere, biserica are o înfățișare ciudată, care nu ascunde însă amprentele stilistice ale romanicului târziu.
Valoroasele fragmente de pictură murală, datând din 1443, opera unei echipe de maeștri în frunte cu Ștefan, unul din primii zugravi români cunoscuți, vădesc strânse legături stilistice cu picturile de epocă din Țara Românească.
Autorul fotografiei este Jancsi Farkas.
Echitatie Spiritul Cailor
Obiective Turistice Poiana Brașov, la 5 minute de POIANA MICA

Va asteptam sa ne plimbam pe trasee diverse fie la pas pentru incepatori , trap si galop pentru avansati , sa coboram pe drumul vechi la Pietrele lui Solomon , sa urcam si sa admiram peisajul din Varful Postavarul sau sa ne relaxam in plimbari scurte pe traseele invecinate…
Centrul nostru se afla la 5 minute de POIANA MICA aproape de statia de AUTOBUZ ( click pe fotografia cu harta pentru a se mari ) , langa CABANA JUNILOR ( CAPRIOARA) , accesul facandu-se usor atat cu masina cat si cu autobuzul de Poiana . La centru de echitatie ” SPIRITUL CAILOR ” se vor organiza diverse concursuri cu tematica ecvestra , premiile canstand in ore de echitatie gratuite , bijuterii cu cai , sedinte foto calare sau cu porumbei ornamentali , de asemenea vom organiza si workshopuri de dresaj natural pentru doritori. Va asteptam sa ne urmariti activitatea si sa participati la concursuri.
Va invitam sa parcurgeti blogul nostru , sa descoperiti lucruri frumoase si noi despre cai , despre natura si despre sentimentul de libertate in pas de trap si galop.
Echitatia nu este doar un sport , este o relatie intre OAMENI si CAI!
Pentru detalii si rezervari : 0722760016 sau 0721599987
Mănăstirea Dealu
Obiective Turistice Aninoasa, Comuna Aninoasa, Jud. Dambovita, 137005

Prima biserică datează de la sfârşitul secolului al XIV-lea sau începutul secolului al XV-lea, din timpul lui Mircea cel Bătrân. Pe locul ei domnitorul Radu cel Mare (1495-1508) a construit o prea măreaţă biserică din cărămidă placată cu piatră şi împodobită în chip deosebit.
Ea avea să fie luată ca exemplu de către urmaşul lui Radu, Neagoe Basarab (1512-1521), atunci când a ridicat biserica episcopală din Curtea de Argeş. Numai că sobrietatea clasică a vocabularului decorativ întâlnit la Dealu avea să fie abandonată în favoarea unei încărcături de tip baroc – dar care a încântat în chip deosebit pe contemporanii lui Neagoe şi pe urmaşi deopotrivă.
Acesta a fost unul dintre motivele pentru care biserica Mănăstirii Dealu, comparativ cu cea a Mănăstirii Argeşului sau a altor ctitorii, s-a bucurat de mai puţină publicitate şi este mai puţin cunoscută. Dar, în toate studiile consacrate, este subliniată importanţa acestui locaş de rugăciune, puternic centru de artă şi de cultură, care a jucat un rol de seamă pe scena istoriei Ţării Româneşti, dovedindu-se demnă de atributul de ctitorie domnească.
Adresa: Comuna Aninoasa, Jud. Dambovita, 137005
Mănăstirea Viforâta
Obiective Turistice Aninoasa, sat Viforâta,Comuna Aninoasa, Jud. Dambovita, 137005

Sfânta Mănăstire Viforâta este situată la nordul oraşului Târgovişte, vechea Cetatea de Scaun a Ţării Româneşti, la o distanţă de 4 km, în partea de miazănoapte a satului cu acelaşi nume, comuna Aninoasa, judeţul Dâmboviţa.
Aici, printre dealuri, îmbrăcate cândva în livezi şi podgorii, locuitorii s-au adăpostit de viforul care uneori bântuia aprig această largă câmpie ialomiţeană şi mai cu seamă la adăpostul zidurilor mănăstirii.
Ruinele și Biserica Brâncovenească din Doicești, Dâmbovița.
Obiective Turistice Aninoasa, comuna Doicești, județul Dâmbovița.

Biserica Nașterea Maicii Domnului este construită în plan de navă dreptunghiulară, cu două calote semicilindrice. La vremea construirii, pictura exterioară plasa biserica din Doiceşti între cele mai frumos decorate lăcaşuri brâncoveneşti înveşmântate la exterior. La exterior, prezintă faţadele împarţite în doua registre, separate printr-un brâu median încadrat de doua şiruri de zimţi din cărămida.
Din castelul lui Mateiaș, ridicat în 1706, au rămas numai ruine: fragmente din zidul de incintă al curții și fundațiile palatului. Cum toate castelele brâncovenești au elemente în comun, se presupune că și acesta a avut o scară impunătoare, foișor și loggie, pivnițe înalte, grădină, anexe, grajduri, baie. Încă se mai văd în vest urmele unde se aflau grajdurile și locuințele celor ce deserveau moșia.
Biserica Medievala Ostrov
Obiective Turistice Râu de Mori, loc. Ostrov

Biserica a fost construita in secolul XIV si a fost închinată praznicului "Pogorârii Duhului Sfânt". Este înconjurată de 208 pitre romane cu epigrafe latine, deliberat rânduite într-o veritabilă colecție în prima jumătate a secolului al XVI-lea.
Lăcașul, fostă capelă de curte, are aspectul unei construcții dreptunghiulare alungite. Nava (4,50 x 5,20 m), boltită cu scânduri, este prelungită spre răsărit printr-o absidă semicirculară nedecroșată; la apus este mărginită de un turn suplu
Biserica Cnezilor Cândea
Obiective Turistice Hateg, Sântămăria-Orlea, Jud. Hunedoara

Alcătuită dintr-o navă tăvănită, din turn pe fațada de vest și un altar dreptunghiular boltit în cruce pe ogive, prezintă forme arhitectonice specifice tranziției de la romanic la goticul timpuriu. În interior se află un valoros ansamblu de pictură murală.
Castelul Kendeffy
Obiective Turistice Hateg, Sântămăria Orlea, Jud. Hunedoara

Castelul este clasat pe lista monumentelor istorice din județul Hunedoara
Castelul Corvinilor
Obiective Turistice Orașul Hunedoara, Str. Castelului, nr. 1-3, Jud. Hunedoara

Este considerat unul dintre cele mai frumoase castele din lume, fiind situat în \"top 10 destinații de basm din Europa\"
Castelul a fost ridicat în secolul al XV-lea de Ioan de Hunedoara pe locul unei vechi întărituri, pe o stâncă la picioarele căreia curge pârâul Zlaști. Este o construcție impunătoare, prevăzută cu turnuri, bastioane și un donjon. Acoperișurile sunt înalte și acoperite cu țiglă policromă. Castelul a fost restaurat și transformat în muzeu.
Sursa: Wikipedia
Contact: Tel: +40 786048718
Cascada Clocota
Obiective Turistice Geoagiu-Bai, Geoagiu-Bai

Caderea de apa are aproximativ 43 metri inaltime si datorita izvoarelor termale pe care le colecteaza raul Clocota cascada nu inghiata.
Castrul Roman Germisara
Obiective Turistice Geoagiu-Bai, Satul Cigmau, ~ 2 km de Geoagiu

Situl arheologic din epoca romană de la Cigmău - "Cetatea Uriașului" sau "Cetatea Urieșilor" - se află pe platoul Turiac, prima terasă a Mureșului, cca. 2 km de la Geoagiu spre Simeria, în satul Cigmău, pe malul drept al Mureșului.
Inițial, amplasamentul nu a putut fi determinat cu certitudine absolută, deoarece în zona în care există ruine antice romane nu au fost executate săpături sistematice.
Până în anul 1990 pe întreaga suprafață a castrului au fost efectuate lucrări agricole, ce au dus la distrugerea parțială sau în unele portiuni totală, a zidurilor. În decursul timpului, tot din această zonă, a fost recuperată piatră de către locuitorii așezărilor din apropiere. Abia în anul 2000 au început săpături la situl arheologic situat între localitățile Bobâlna și Geoagiu, pe malul drept al râului Mureș, la punctul Dealul Urieșilor, aflat la aproximativ 8 km de complexul termal roman Germisara, cunoscut și sub numele de "Thermae Dodonae".
În castru a fost cantonată unitatea militară Numerus Singulariorum Britannicianorum, precum și subunități ale Legiunii a XIII-a Gemina.
Sursa: Wikipedia
Cetatea Colt
Obiective Turistice Râu de Mori, Sat Suseni

Cetatea dateazǎ de la începutul sec. al XIV-lea, când a fost ctitoritǎ de cneazul Cândea. Ulterior, Cândea a trecut la religia catolică și și-a schimbat numele în Kendeffy.
Cetatea s-a degradat prin prăbușirea în vale a unor curtine, iar în prezent mai păstreză doar resturile de ziduri, fiind practic o ruină.
Cetatea Deva
Obiective Turistice Deva, Dealul Cetatii

Există trei incinte cu forme diferite, ocupând vârful și o parte din latura de Nord a înălțimii:
Prima incintă – formă ovoidală.
Incinta a doua – traseu ovoidal neregulat.
Incinta a treia – traseu aproximativ semicircular.
Ridicată în sec. XIII, devine o fortificație puternică în sec. XV, datorită lui Iancu de Hunedoara. Suferă transformări succesive sub stăpânirea lui Castaldo și Gabriel Bethlen și mai ales, prin lucrările executate de Habsburgi în sec. XVIII. Sub Gabriel Bethlen, este adăugat pe latura de SE un turn bastionar. Din 1713 încep lucrări de transformare a cetății într-o fortificație bastionară. 13 August 1849 – explodează depozitele de muniții, dărâmând toată latura de E a cetății.
Manastirea Prislop
Obiective Turistice Silvasul de Jos,

Se consideră că prima mănăstire cu acest nume ar fi fost construită de Nicodim de la Tismana. Există o singură mărturie care este consemnată despre prezența lui Nicodim de la Tismana, în Ungaria medievală. Ea este însemnarea de pe Evangheliarul său: \"Această Sfântă Evanghelie a scris-o popa Nicodim în Țara Ungurească în 6913 (1404-1405)\". Pe la jumătatea secolului XVI, Mănăstirea Prislop ajungând aproape în ruină, în anul 1564 a fost zidită \"din temelie\" de Zamfira, fiica lui Moise Voievod din Țara Românească.
Este posibil ca vechiul lăcaș, despre al cărui urme se scria la mijlocul secolului al XIX-lea, să fi existat undeva în pădure, în vecinătatea clădirilor actuale.
Lacul Belis-Fântânele
Obiective Turistice Beliș,

Lacul a fost amenajat pe locul fostei comune Belis, in perioadele secetoase, când nivelul apei scade foarte mult, se pot vedea ruinele caselor, cele mai celebre fiind ruinele fostei biserici din Giurcuța de Jos.
Lacul Leșu
Obiective Turistice Remeți,

Lacul are o suprafata de 148 hectare si a fost dat in folosinta in 1973.
Coada lacului este o zona de agrement preferata pe sezonul de vara.
Pestera cu Apa
Obiective Turistice Remeți, Bulz, 9Km de Remeti

Peștera este situată pe malul stâng al Văii Iadului, la o distanță de aproximativ 2 km amonte de confluența cu Crisul Repede.
Salina Turda
Obiective Turistice Turda, Aleea Durgău nr. 7

Dovezi arheologice sigure ale exploatării sării la Durgău-Turda există din perioada preromană (50 î.C.-106 d.C.). Romanii (106-274 d.C.) au exploatat sarea la Durgău în camere piramidale de 17-34 m adâncime si 10-12 m lățime. În afara masivului de sare de la Durgău, Romanii au exploatat si masivul de sare învecinat de la Băile Romane (în zona ștrandului actual). Volker Wollmann în monografia sa asupra mineritului subliniază prezența în imediata apropiere a zăcămintelor de sare, de fiecare dată, a unei fortificații romane. Castrul roman Potaissa a apărat exploatările de sare de la Turda. Romanii lucrau numai la suprafață, în gropi patrulatere, până la o adâncime de 12-15 m, de unde sarea se putea scoate ușor pe punți alunecoase și cu aparate simple de ridicat, după care o părăseau și începeau alta. Așa au extras romanii sarea peste tot în Ardeal, iar excavațiile părăsite au devenit lacuri.
Muzeul de Istorie
Obiective Turistice Turda, Str. Hașdeu, Nr. 2

Este cunoscut și sub numele de Cămara de Sare (probabil destinația originară a clădirii), Curia Casei Fiscului, Casa Fiscală, Casa Princiară, Casa Principilor, Palatul Voievodal, Conacul Princiar și Casa Bathory. El reprezenta odinioară reședința principelui Ardealului Sigismund Bathory (1581-1597 și 1599-1602). A fost destinat inițial de fapt pentru Vama Sării de la Turda.
Program de vizitare:
Iunie - August
Marţi-Vineri: 10:00-17:00
Sâmbătă-Duminică: 11:00-19:00
Luni: închis
Septembrie - Mai
Marţi-Duminică: 10:00 - 17:00
Luni: închis
Ultimul acces cu 40 de minute înainte de închidere.
Tel/Fax: 0264 311 826
Castrul Roman Potaissa
Obiective Turistice Turda, Str. Castrului Roman

Pe Tabula Peutingeriana (Segmentum VIII) apare ca Patavissa, între Salinae (Ocna Mureș) și Napoca (Cluj-Napoca).
Începerea conflictelor marcomanice au determinat Roma să trimită în jurul anului 168 Legiunea a V-a Macedonica din Moesia, de la Troesmis, la Potaissa pentru a întări defensiva nord-vestică a Daciei romane. Leagiunea a construit aici cel mai mare castru cu funcționare îndelungată din această provincie romană.
Mormantul lui Mihai Viteazul
Obiective Turistice Turda, Aleea Obeliscului

Iniţial, pe acest loc, soţia sa - Doamna Stanca -, cu învoirea principelului Transilvaniei Gabriel Báthory, a reuşit să ridice o capelă în stil bizantin, distrusă ulterior intenţionat de către naţionalişti fanatici maghiari. Capela a fost realizată sub forma unei troiţe, aşa cum este reprezentată pe o acuarelă realizată în 1820.
Spre sfârşitul secolului al XIX-lea, preotul unit Vasile Moldovan din localitatea Sânmihaiu, azi comuna Mihai Viteazu, a cumpărat terenul cu mormântul, spre a-l feri de alte profanări.
Pe locul fostei capele, a fost realizată în anul 1923 de către Comitetul Femeilor Române din Turda o troiţă din lemn, la recomandarea şi la dorinţa Regelui Ferdinand I, exprimată la vizita sa, împreună cu Regina Maria, prin Turda în anul 1919
Monumentul nou (obeliscul) a fost inaugurat pe data de 5 mai 1977. Înalt de 1601 cm (cifra evocă anul morţii 1601), obeliscul este opera sculptorului Marius Butunoiu
Muzeul National de Istorie a Transilvaniei
Obiective Turistice Cluj Napoca, Str. Constantin Daicoviciu, nr. 2

Expoziţii temporare
- Marți, Joi, Vineri, Sâmbătă: 10.00-16.00
- Miercuri: 12.00-18.00
- Duminică, Luni: închis
Telefon: 0264 595 677
Muzeul de Istorie a Farmaciei
Obiective Turistice Cluj Napoca, Piaţa Unirii, nr. 28

Orar
Lu, Ma, Mi, Vi – 10.00-16.00, Jo- 12.00-18.00
Colecţia de Istorie a Farmaciei este deschisă pentru vizitare în ultima sambătă din fiecare lună, în intervalul orar 10.00-16.00. În ziua de luni, imediat următoare, colecţia este închisă pentru vizitare.
Cetatea Alba Carolina
Obiective Turistice Alba Iulia, Jud. Alba

Castrul Roman Apulum
Obiective Turistice Alba Iulia, Jud. alba

Dimensiunile castrului erau 400 x 400 metri, în timp ce clădirile adiacente castrului, așa-numitele canabae legionis, se extindeau pe o suprafață de aproximativ 500 x 700 de metri pătrați.
Castrul roman Apulum a fost reședinta guvernatorului Daciei Superior și apoi a Daciei Apulensis.
Palatul apor
Obiective Turistice Alba Iulia, Jud. Alba

La începutul secolului al XVIII-lea, comandantul trupelor imperiale din Transilvania, contele de Steinville, a avut reședința în palat. În aceeași perioadă au fost construite portalurile interioare, cu arhitectură barocă, de inspirație militară, decorate în stil austriac.
Palatul Principilor
Obiective Turistice Alba Iulia, Jud. Alba

Muzeul National al Unirii
Obiective Turistice Alba Iulia, Str. Mihai Viteazu nr. 12 - 14

Muzeul din Alba Iulia a fost inaugurat în 1888 din inițiativa Societății de istorie, arheologie și științele naturii din Comitatul Alba Inferioară, avându-l ca director pe renumitul arheolog Adalbert Cserny
Muzeul Principia
Obiective Turistice Alba Iulia, Piata Cetatii

Muzeul detine o parte din fosta cladire a castrului roman al Legiunii a XIII-a Gemina.
Principia este o cladire impunatoare care are o lungime de 80 metri si o latime de 60 metri.
Vizitatorii vor vedea in noul muzeu locul unde erau depozitate finantele legiunii precum si birourile ofiterilor. Hipocaus este o instalatie de incalzire romana care poate fi vazuta in interiorul muzeului. Curtea adaposteste vestigii romane care au fost descoperite in zidurile castrului roman Apulum de catre arheologi.
Program de vizita
Luni - Duminica intre orele 09:00 - 21:00
Cetatea Aiudului
Obiective Turistice Aiud, Piata Cuza Voda

Actuala Cetate are drept principale componente biserica reformată calvină și biserica evanghelică, înconjurate de o incintă fortificată. Cetatea a fost construită în secolul XIV, datorându-și aspectul actual modificărilor din secolele XVI și XVII. Cercetările arheologice au descoperit, sub actuala cetate, o așezare daco-romană, suprapusă de o fortificație de pământ.
Muzeul de Stiintele Naturii
Obiective Turistice Aiud, Str. Bethlen Gabor, Nr. 1

Cele mai multe piese pe care muzeul le deţine sunt expuse în patru săli, fiecare având un specific al său. O plimbare prin sălile muzeului vă poartă de la cele mai primitive forme de viaţa până la marea diversitate a lumii animale din zilele noastre.
Din 2013 muzeul este in renovare.
Ruinele Dacice
Obiective Turistice Cugir, Dealul Cetate

Se poate ca aceste ruine sa apartina localitatii Singidava, care a fost o localitate dacică situată, potrivit coordonatelor date de Ptolemeu, în vestul României
Cetatea Fagarasului
Obiective Turistice Făgăraș, Piata Mihai Viteazul, nr. 1

Construirea unui punct fortificat la Făgăraş trebuie pusă în legătură cu poziţia sa strategică - la jumătatea drumului comercial dinspre Sibiu şi Braşov şi în vecinătatea Ţării Româneşti (de a cărei istorie a fost legată), stăpânirea cetăţii dovedindu-se foarte importantă pentru voievozii şi principii Transilvaniei. Ştefan Mailat şi Gaşpar Becheş au folosit-o ca piesă de sprijin în lupta pentru tronul Transilvaniei, Mihai Viteazul a considerat-o \"cetate de scaun\", principele Gabriel Bethlen i-a acordat întâietate faţă de Alba Iulia în modernizarea fortificaţiilor, iar Mihail Apafi o va transforma, datorită poziţiei sale întărite, în reşedinţă princiară. Aici, în cetatea Făgăraşului s-au ţinut între 1670 şi 1691 11 Diete şi 18 delegaţii (reuniuni mai restrânse), în timp ce la Alba Iulia 15 Diete şi 3 delegaţii.
Manastirea Sambata de Sus
Obiective Turistice Sâmbăta de Sus,

Mănăstirea Sâmbăta, cunoscută și sub denumirea Mănăstirea Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus, este un așezământ monahal de călugări. Inițial, a avut o biserică de lemn având dublu hram (Adormirea Maicii Domnului și Izvorul Tămăduirii), fiind construită în 1657, din inițiativa vornicului Preda Brâncoveanu. Între anii 1696 - 1707 s-a construit o biserică de zid, prin grija domnitorului Constantin Brâncoveanu. Picturile murale interioare au fost executate în 1766, de zugravii Ionașcu și Pană. Mănăstirea a fost dărâmată cu tunul de generalul habsburgic Preiss în 1785, în timpul răzmerițelor religioase din Ardeal.
Mitropolitul Nicolae Bălan a început restaurarea bisericii în anul 1926, iar sfințirea a fost făcută în 1946, în timpul lui Mihai I, Regele Românilor, al cărui portret îl putem vedea pictat în interiorul bisericii, Regele Mihai I, fiind un al doilea ctitor al mănăstirii.
Biserica Fortificata
Obiective Turistice Crit,

În secolul XV a fost ridicat un zid de incintă cu contur oval neregulat. Se mai păstreză patru din cele cinci turnuri inițiale. În sec. XIX a fost demolat zidul interior, iar în 1909 au fost demolate parțial magaziile pentru provizii. În 1908, s-a practicat o poartă prin turnul de vest, pentru a permite trecerea dricului. De aceea, turnul se numește în prezent Leichenturm (turnul cadavrelor).
Turnul din sud, în care se găsea poarta principală, fusese prevăzut cu ghidaje pentru poarta buscată. Acesta s-a năruit în 1925. În 1955 s-a năruit și turnul din nord, dar a fost reconstruit în 1957, cu două etaje.
În biserică se găsesc lăzi datate 1666 și 1724. Băncile pictate datează din anul 1793. Pe clopote sunt inscripționați anii 1549 și 1551.
Biserica Fortificata din Viscri
Obiective Turistice Viscri,

Biserica Fortificata Bunesti
Obiective Turistice Bunești,

Biserica-cetate din comuna Bunesti (germana: Bodendorf) din comitatul Tarnava Mare, in prezent se gaseste in judetul Brasov, este fortificata print-un simplu zid de aparare circular, prevazut cu mai multe bastioane.
Nava bisericii are deasupra contrafortilor, arcade caracteristice pentru scopuri defensive, in timp ce corul dispune de orificii pentru turnat smoala situate pe doua nivele.
Aceasta este o bazilica in stilul de tranzitie de la romanic la gotic. Altarul este realizat din lemn, in stil clasicist sau neoclasic, dateaza din anul 1805 si este acoperit cu picturi murale in vopsea tempera, deasupra caruia este construita orga in stil rococo. In interiorul bisericii se pastreaza mobile din secolul XVII - galerii si balcoane.
sursa text: wikipedia
Castelul Banffy de la Bonțida
Obiective Turistice Cluj Napoca, Bonțida ~ 20km de Cluj-Napoca

Scurt istoric al castelului Bánffy din Bonțida
Proprietarul castelului este Bánffy Katalin, fiica lui Bánffy Miklós, care trăieşte în Maroc. În anul 2009 contesa şi Fundaţia Transylvania Trust au încheiat un contract concesional pe 49 ani, conform căruia Fundaţia va reabilita castelul şi în clădiri va înfiinţa un centru cultural şi de specializare.
Ca urmare a înaintării noastre, ansamblul a fost inclus pe lista celor mai periclitate 100 de site-uri, întocmită de World Monuments Watch în 2000. Datorită dimensiunilor, valorii arhitecturale şi istorice, respectiv nivelului de degradare, restaurarea şi folosirea castelului este o sarcină complexă, care poate fi efectuată cu succes numai prin aplicarea unei strategii potrivite de lungă durată, şi prin colaborare internaţională.
Începerea lucrărilor de reabilitare a fost posibilă datorită acordului semnat în 1999 de către Ministerul Culturii şi Ministerul Patrimoniului Cultural din Ungaria. Ministerul Culturii a sprijinit şi reabilitarea parţială a şarpantei clădirii principale.
Fundaţia noastră, începând cu anul 2001, organizează în castel programul de specializare, iar cursanţii efectuează lucrări de consolidare la clădiri, ca urmare a acestui program.
Amenajarea Cafenelei Culturale în bastionul fostei clădiri ale bucătăriei a fost efectuată în 2001.
În 2003, cu sprijinul organizaţiei World Monuments Fund s-a consolidat structura şi s-a finalizat acoperişul castelului Miklós, iar în 2004-2005 s-a deschis în această clădire Centrul de specializare în reabilitarea patrimoniului construit datorită sprijinului acordat prin programul Cultura 2000. În castel sunt amenajate momentan: sală de conferinţă, bibliotecă, birou. Cu sprijin Phare 2002 s-a mobilat parţial clădirea, şi s-au efectuat câteva lucrări de finisaj.
Pârtie de Schi
Obiective Turistice Miercurea Ciuc,

Dificultate uşoară.
Program:
Luni - Vineri între orele 13-17 şi 18-21.
Sâmbătă - Duminică înter orele 9-17 şi 18-21.
Preţuri:abonament pentru o zi 40 Ron, abonament pentru 1/2 zi 25 Ron, o urcare 2 Ron.
Info Tel. 0724 277 799
Castelul Miko
Obiective Turistice Miercurea Ciuc, Piata Cetatii, nr. 2

Sursa Wikipedia
Izbucul Tăuzului
Obiective Turistice Garda de Sus, Muntii Bihorului, în estul satului Hodobana

Accesul catre micul ochi verde de apă este relativ ușor. Din centrul comunei Gârda de Sus se urmează cursul Văii Gârda… până la izbuc. Ce se ascunde sub oglina apei e o altă poveste…
Primele tentative de depășire a izbucului și pătrunderea în acest mare sistem de peșteri, din care mai fac parte și peșterile Coiba Mare și Coiba Mică, au fost făcute in 1982, când scufundatorul maghiar Czako Laszlo, sprijinit de Liviu Vălenaș și Halasi Gábor, reușește să treacă de primul sifon, ajunge intr-un clopot de aer și parcurge și al doilea sifon până la adâncimea de 47 m. Reușește să mai vadă continuarea până la cota de -55 m. Peștera atinge o lungime scufundata de 105m.
Sursa: Wikipedia
Peștera Hodobana
Obiective Turistice Garda de Sus,

După descrierea făcută de Paul Damm și Călin Pop, intrarea peșterii a fost descoperită de F. Păroiu (Focul Viu București) și N. Sasu în luna aprilie a anului 1979, explorându-se atunci doar 25 m din galeria de la intrare. În luna august a aceluiași an, cei doi speologi amintiți, împreună cu Eva Győrfi, parcurg mai multe sute de metri de galerii, atingând prin Puțul Speranței un sifon situat la cota -119, respectiv o strâmtoare severă la +54 în Galeria Coralitelor.
Din septembrie 1979 coordonarea explorărilor este preluată de către Liviu Vălenaș. Alături de Eva Győrfi, el descoperă, cu plecare din baza Puțului Speranței, direcția principală de înaintare spre amonte. Parcurg apoi Sala Dante, urmată de Marile Meandre și se opresc în Sala Mamut, la baza unui perete. Cercetările sunt reluate în luna octombrie a aceluiași an, când L. Vălenaș, Dorel Pop, Horia Mitrofan și Nicolae Sasu descoperă un nou parcurs activ, situat sub Sala Mamut, dar din păcate fără continuare. Este descoperit și un sistem de galerii polietajat, care avea să ofere iarăși continuarea. Cu ocazia Revelionului din 1980, L. Vălenaș, Nicolae și Rodica Stoica-Negulescu și Costică Gagea (CSER București), descoperă Marele Râu, unde după un parcurs de 860 m, înaintarea le este oprită în Sala Finală, de către o cascadă înaltă de peste 20 m. În cadrul aceleiași tabere, în colaborare cu numeroși speologi de la CSER București, Flacăra Iași și ZKTJ din Polonia, sunt descoperite mai multe rețele laterale dintre care mai importante sunt Canionul Sclavilor, Marele Canion al Vântului și Galeria Dan Nanu.
Sursa: Wikipedia
Salina Praid
Obiective Turistice Praid, str. Garii nr. 44

Pentru persoanele sănătoase mediul subteran ajută la relaxare, la înfrumuşirea pielii şi la revigorare.
Baza de agrement este amenajată la "Orizontul 50", care se află la o adâncime de 120 m de la suprafaţă. Transportul persoanelor se face cu autobuzele salinei pe o distanţă de 1250 m până la poarta de intrare în baza de agrement.
Odata ajunşi la nivelul Bazei de agrement, vă puteţi bucura de prezenţa tuturor dotărilor specifice unei mici comunităţi: sistem de iluminat, wireless şi televiziune, terenuri de joacă pentru copii, spaţii de creaţie şi agrement, capelă ecumenică, cafenea, cinema 3D şi o farmacie cu produse naturiste. Toate acestea având menirea de a oferi o recreere pentru cei care vor să petreacă clipe plăcute într-un mediu plăcut si inedit.
Temperatura medie anuală din subteran este de 16 grade Celsius.
Pe traseul de ieşire din Baza de agrement la "Orizontul 60" găsiţi zona de vizitare Panorama Belvedere "Mina Iosif". Tot la acest nivel puteţi face o degustare de vinuri şi puteţi servi masa bucurându-vă de un meniu variat de produse preparate în restaurantul propriu.
În decursul unei an ne vizitează aproximativ 400 000 de persoane, iar în sezonul de vară numărul persoanelor care intră în incinta salinei ajunge pâna la cifra de 2500-3000/zi.
În perioada de vară după vizita din subteran vă aşteptăm şi la ştrandul nostru.
Contraindicaţii la vizită:
tuberculoză
bolile acute respiratorii
tensiune mare (faza a treia)
cardiopatie ischemică
boala Basedow
boala sistemului nervos manifestată prin leşinări şi ameţeli
claustrofobie
sarcină avansată
Tel: 0266 240200
Baile Termale Romane
Obiective Turistice Geoagiu-Bai, Str. Germisara

În centrul mamelonului se afla o cavitate naturala, rezultat al activitatii apelor termale din subteran, ce în antichitate era plina cu apa termala. Romanii au amenajat o retea de canale de dirijare a apei de la sursa spre bazinele sapate în pamânt si captusite cu scândura, aflate la baza mamelonului sau în imediata vecinatate. Din acest moment lacul devine un loc de cult, aici fiind descoperite statui, mai multe monede de bronz si argint si opt placute din aur dedicate zeitatilor tamaduitoare si protectoare ale apelor termale.
Drumul Roman
Obiective Turistice Geoagiu-Bai,

Sursa: Wikipedia
GPS
45.9278
23.1856
Cetatea Orastie
Obiective Turistice Orăștie, Str. Nicolae Balcescu

Cuprinde un spațiu restrâns, încât poate fi considerată mai degrabă o biserică fortificată decât o incintă orășenească. Incintă din piatră de formă rectangulară, prevăzută cu turnuri, șanț cu apă și pod ridicător.
Biserica fusese proiectata sa fie la fel de mare ca Biserica Neagra din Brasov. A avut initial si un turn înalt de aproape 60 de metri (prabusit în secolul XlX în urma unui cutremur). A doua biserica a fost ridicata de sasi, pe la 1830, dupa ce maghiarii nu i-au mai primit în vechea biserica. Ambele edificii sunt adevarate valori istorice, culturale si arhitecturale.
Muzeul de Etnografie si Arta Populara
Obiective Turistice Orăștie, Piata Aurel Vlaicu, nr. 1

Tel: 0254 247 300
Grota Urșilor
Obiective Turistice Borsec,

Aspectul este cel al unor culoare înguste cu aspect de defileu care te poartă către capătul unei peșterii fără tavan. De-a lungul culoarelor se identifică mai multe trasee de escaladă.
În apropiere se află o formațiune carstică similară numită "Cerdacul Iadului" unde se găsesc cîteva mici peșteri sau adîncituri în stîncă, accesibile.
Traseul este accesibil tot timpul anului, gradul de dificultate fiind unul ușor și distanțele necesar a fi parcurse fiind destul de mici, ceea ce îl face oportun în vederea curei de teren inclusiv pentru turiștii de vârsta a III-a.
Sursa: Wikipedia
Mofeta Borsec
Obiective Turistice Borsec,

Vechea construcţie a fost demolată şi a fost reconstruită sub forma unei filigorii lângă noua şi moderna construcţie deasupra gazelor ce emană din pământ.
Astfel, în noua clădire pot face tratamente până la zece persoane odată.
A fost reamenajată aleea începând de la intrarea în Scaunul Rotund până la mofetă, a fost amenajată de asemenea poiana mofetei de unde se poate ajunge pe cărări bine puse la punct la vechea mină de calciu, la punctul belvedere de la vechea carieră de travertin, precum şi la peştera de gheaţă.
De-a lungul aleilor au fost montate bănci, mese, coşuri de gunoi, în poiană au fost amenajate locuri speciale pentru foc, iar pe lângă liziera pădurii au fost montate toalete şi pubele.
Program vizitare: Zilnic între orele 11:00 - 12:00 şi 18:00 - 19:00 .
Bilet de intrare 5 lei/persoană.
Peștera de Ghiață
Obiective Turistice Borsec,

Sursa: Wikipedia
Izvoarele Minerale
Obiective Turistice Borsec,

Dintre acestea se imbuteliaza apa a 5 izvoare. Principalele izvoare din Borsec sunt: Izvorul Central, IzvorulBoldizsar (Ivz.3), Izvorul László (izv.5), Izvorul Lázár (izv.6), Izvorul Republica, Izvoarele Horea, Cloşca, Crişan, Izvorul Pierre Currie, Izvorul Kossuth (izv.10), Izvorul Petőfi (izv.11).
Se pot face cure interne prin consumul direct al apei minerale, masaje hidroterapeutice, electroterapie, mofete.
Rezervatia de Zimbri Silvut
Obiective Turistice Hateg,

A fost înfiinţată în toamna anului 1958, când o pereche de zimbri – Podarec şi Polonka – a fost adusă din Polonia. Acesta a fost primul loc de pe teritoriul României unde zimbrul european şi-a făcut apariţia.
Accesul la rezervaţie se face de pe drumul naţional E79 dintre Haţeg şi Simeria, pe sensul de mers dinspre Simeria. De la drumul naţional mai ai de mers încă vreo 3 km până la parcarea de la intrarea în Rezervaţie unde laşi maşina.
Muzeul Mineritului
Obiective Turistice Petroșani, Str. N. Bălcescu nr. 2

Program 9:00 - 16:00; luni: închis
Muzeul Momârlanului
Obiective Turistice Petroșani, Str. Slătinioara, nr. 64

Deschis abia în 2005, Muzeul Momârlanului mai are multe de arătat. Proprietarii doresc să integreze în muzeu o cămară tradiţională, construită pe o fundaţie de piatră cu beci, odată cu casa, o bucătărie de vară cu afumătoare, ca să poată transforma, cu încetul, Muzeul într-un ecomuzeu. Mai este prevăzută transformarea unui garaj într-o sală cu multiple funcţii, conţinând un punct de informare, o sală pentru expoziţii temporare, care să pună în valoare şi alte exponate, deocamdată ţinute în depozit, şi un punct unde localnicii meşteri să poată vinde turiştilor obiecte locale. Tot pentru a înzestra Muzeul cu cele necesare, proprietarii au ridicat şi câteva căsuţe din lemn, unde să-i poată caza pe cei dornici să rămână o vreme, să cunoască mai bine viaţa momârlanilor.
Informatii 0723 290 175
Sursa: cimec.ro
Peștera Bolii
Obiective Turistice Petroșani,

Numele peșterii vine probabil de la familia Bolia care a avut înca din secolul XV-lea proprietăți de pământ și păduri în zonă.
Peștera începe acolo unde Pârâul Jupâneasa se pierde în pachetul de calcarele jurasice printr-un portal spectaculos de 20 m la baza și 10 m înalțime. Galeria principală a peșterii este în general de mari dimensiuni, pe alocuri lărgindu-se în adevarate săli spațioase. Formațiuni de scurgere apar în locurile înalte și pe tavanul galeriei. Pe o lungime de 466 m galeria coboara dor 3 m. La eșire din peștera pârâul poartă numele de Galbina.
Prin anii '60 peștera a fost amenajată cu poduri de trecere peste pârâu dar ele au fost distruse în timp. Peștera a fost abandonată până de curând când speologii locali de la Asociația PETRO-AQUA, au trecut la reamenajare. Au fost montate podețe care ușurează parcurgerea întregului gol subteran fără pericol.
Tarife actualizate incepand cu 01.03.2018: adulți 10 lei, pensionari și studenți 5 lei, elevi 2,50 lei
PROGRAMUL DE VIZITARE zilnic intre orele 9.30 - 18.30
Sursa: Wikipedia
Castelul Mikes Zăbala
Obiective Turistice Zăbala, Zăbala, nr. 437 Jud. Covasna
Cladiri istorice în Zăbala:
Biserica Reformată-Calvină
Biserica Ortodoxă din lemn cu hramul Adormirea Maicii Domnului - monument istoric, 1828.
Biserica Romano-Catolică
Castelul Mikes
Biserica reformată este una dintre elementele specifice ale arhitecturii gotice din Transilvania, se presupune că a fost construită din pietrele unei vechi cetăţi, aflate în acest loc. Zidul de cetate din jurul bisericii a fost construit în secolul al XV-lea. Până în secolul al XVIII-lea zidul era înconjurat de un şanţ de apă, peste care un pod ducea până la clădire. Biserica –cetate avea un rol important în apărare până în secolul al XVIII-lea. Intrarea de sud şi de vest a sanctuarului este împodobită de rame de uşi cu închidere liniară sculptate în stil renascentist, care sunt considerate cele mai frumoase în Ţinutul Trei Scaune. Biserica a fost deteriorată de-a lungul timpului de mai multe cutremure, ultimul fiind în 1977.
În spatele bisericii reformate se află o capelă reformată, nu departe de acestea se vede biserica romano-catolică.Biserica romano-catolică a fost înălţată în 1860, în cinstea Sfintei Cruci, până atunci credincioşii foloseau capela de lângă castelul Mikes, capelă demolată în anii 1950. Biserica a fost construită de Mikes Benedek, folosind pietrele fostei capele. Clădirea parohială este donaţia conţilor Mikes, care a fost reconstruită între 1984-1990.
În anul 1832 s-a construit biserica de lemn a ortodocşilor de dimensiuni reduse, în care se găsesc icoane foarte valoroase. Datorită creşterii numărului de localnici români s-a construit o nouă biserică ortodoxă între 1939-1942, în faţa intrării în parcul Mikes.
Atracţii ale aşezării sunt muzeul etnografic al ceangăilor şi casa secuiască- muzeu. Vizitatorii pot vedea aici tradiţiile locale, elementele culturii arhitecturale locale, porturi populare secuieşti şi româneşti, obiecte de ceramică.Casa-muzeu a fost înfiinţată de dr.Pozsony Ferenc în 1974, pe teritoriul căreia într-o clădire ca o şură în septembrie 2003 s-a deschis expoziţia cu caracter permanent, cu tema arta populară tradiţională a maghiarilor ceangăi ,în organizarea Sociatăţii Etnografice Kriza Janos. În sala mare a clădirii un bogat material fotografic şi cartografic prezintă structura satelor maghiare moldoveneşti, şi arhitectura tradiţională. La parter poţi vedea interioare de case din Gorzafalva, Leszped şi Pusztina, precum şi obiecte de ceramică renumite în lumea întreagă, s-a expus totodată şi dotarea originală a unui atelier de olărit şi uneltele de lucru.În galeria de la etaj vizitatorii pot face cunonoştinţă cu obiecte de uz casnic de la Ghimeş şi piese din portul popular.
Cele mai cunoscute atracţii ale Zăbalei sunt castelul şi parcul Mikes. Parcul Mikes are o suprafaţă de 14 hectare. Iniţiatorul şi administratorul arboretului a fost contele Mikes Armin, care a adus specii rare din străinătate. Azi în parc se găsesc aproape 170 de specii de plante. Castelul familiei Mikes, cu valoare de monument se înălţa deja la începutul secolului al XVII-lea. De-a lungul secolelor a fost reconstruit de mai multe ori. Printre proprietari era şi Mikes Pal, tatăl lui Mikes Kelemen. Aprodul lui Rakoczi Ferenc al II-lea, autorul scrisorilor din Turcia aici şi-a petrecut copilăria. În anul 1867 contele Mikes Benedek a reconstruit castelul în stil elveţian, atunci şi-a căpătat castelul aspectul actual.
Între Tamaşfalău şi Zăbala se află muntele Tatarhalom, având o altitudine de 567 metri. Acest munte este o rezervaţie arheologică. Muntele se numeşte Tatar ( tătar) deoarece aici a avut loc un însemnat eveniment istoric. Tătarii au invadat Ardealul în 1658, pustiind totul în calea lor. Localnicii de la Zăbala şi cei din regiune s-au refugiat pe muntele Tatarhalom, luptând vitejeşte şi reţinându-i pe tătari , salvând astfel o parte a Ardealului de duşmani.
Text și poze: pagina primăriei Zăbala; wikipedia