Obiective Turistice Transilvania

Tarifele afișate pe hartă sunt minimele în LEI PE PERSOANĂ valabile astăzi.

110 oferte de Obiective Turistice în Transilvania

sortate după:

Castelul Bran

Obiective Turistice Bran, Principală nr. 28, DN73
Castelul BranCastelul Bran se situează la mai puțin de 30 km de Brașov, pe șoseaua ce iese prin vechiul cartier Bartolomeu și care leagă Brașovul de Câmpulung. Castelul Bran este construit pe o stâncă, într-un punct cheie din punct de vedere strategic. El adăpostește în acest moment muzeul Bran, muzeu ce se întinde pe cele 4 etaje ale castelului. La muzeu sunt expuse colecții de ceramică, mobilier, arme și armuri, iar în curtea castelului se află un mic muzeu al satului, cu case tradiționale din regiunea culoarului Rucăr-Bran.În anul 2000, castelul Bran a fost revendicat de Arhiducele Dominic de Habsburg și de surorile sale, Maria Magdalena Holzhausen și Elisabeth Sandhofer, moștenitorii castelului[2]. În luna mai 2006, aceștia au devenit proprietarii castelului și ai domeniului aferent în urma unei decizii guvernamentale de retrocedare[2]. Statul român a păstrat administrarea castelului pentru încă 3 ani, până în 18 mai 2009[2]. Înaintea retrocedării, Ministerul Culturii a dispus mutarea colecțiilor aparținând statului român de la Castelul Bran la Vama Medievală. Pentru a putea redeschide muzeul, familia de Habsburg a remobilat castelul cu obiecte din colecția personală. Redeschiderea oficială a muzeului s-a realizat la 1 iunie 2009.

Piața Sfatului Brașov

Obiective Turistice Orasul Brașov, Piața Sfatului
Piața Sfatului BrașovPiața Sfatului era, în Evul Mediu, locul în care în Brașov se organizau târguri atât pentru negustorii sași și români cât și pentru cei veniți din Ungaria. Se ajungea în piața prin strada Vămii (actuala Mureșenilor), iar lângă stradă erau vămuite mărfurile.

Casa Sfatului din centrul pieței, era locul unde fiecare negustor trebuia să-și așeze marfa, iar funcționarii orașului se asigurau ca aceste locuri sa fie respectate.

În apropierea pieței se află Biserica Neagră, bastioanele Fierarilor și Graft, turnurile Turnul Alb și Turnul Negru precum Poarta Șchei, Poarta Ecaterinei.

Piața Sfatului este probabil cel mai cunoscut și vizitat loc al Brașovului, unde sunt organizate diverse evenimente cultural artistice, concerte în aer liber ca „Cerbul de Aur”, etc.[1]

Biserica Neagră, Brașov

Obiective Turistice Orasul Brașov, Curtea Johannes Honterus
Biserica Neagră, BrașovBiserica Neagră (în germană Die Schwarze Kirche, în maghiară Fekete Templom) este biserica evanghelică aflată în centrul municipiului Brașov. Edificiul a fost construit în jurul anului 1380 (probabil începând cu 1377) în stil gotic. Biserica, inițial catolică, a fost cunoscută mai întâi sub numele de Biserica Sfânta Maria (Marienkirche). Clădirea a fost parțial distrusă după marele incendiu din 1689, când a primit numele actual. Biserica Neagră este unul dintre cele mai reprezentative monumente de arhitectură gotică din România datând din secolele XIV-XV.

Construcția bisericii a început serios în anul 1384 și a fost finalizată în anul 1477. O inscripție descoperită în zidul bisericii îl atestă ca prim ctitor pe Thomas despre care aflăm că a murit în anul 1410.

Grav avariată după incendiu, Biserica Neagră a fost refăcută cu ajutorul unor meșteri veniți din orașul hanseatic Danzig, pentru că meșterii locali nu mai știau să închidă bolți de dimensiuni atât de mari. Noile bolți, însă, sunt în stil baroc, nu gotic.

Planul utilizat de către arhitecți a fost acela de bazilică cu trei nave, egale ca înălțime, înscriindu-se în tipul de biserici–hală preferate în secolele XV-XVI în spațiul german, de unde proveneau de altfel unii dintre arhitecți și meșteri.

Biserica Neagră este cel mai mare edificiu de cult în stil gotic din sud-estul Europei, măsurând 89 de metri lungime și 38 de metri lățime. În această biserică încap circa 5.000 de persoane.

Biserica Neagră este celebră nu doar prin dimensiunile sale ci și prin alte lucruri: astfel, în clopotniță se află cel mai mare clopot din spațiul românesc, un clopot din bronz care cântărește 6 tone.[1][2] Corul susținut de contraforți exteriori decorați cu edicole care adăpostesc statui de sfinți constituie unul din puținele exemple de acest tip din Transilvania. Colecția de covoare orientale a Bisericii Negre este cea mai bogată de acest tip din România.

Orga principală a bisericii a fost construită de Carl August Buchholz din Berlin în perioada 1836-1839 și este cea mai mare din cele 140 de orgi construite de maeștrii familiei Buchholz. Orga are 4 manuale cu câte 56 de taste și un pedalier cu 27 de taste și dispune de 63 de registre sonore. A fost inaugurată la 17 aprilie 1839, organist fiind chiar Buchholz care a prezentat improvizații și cantate ale compozitorilor Friedrich Schneider și Johann Lucas Hedwig. Orga a fost restaurată în perioada 1997 - 2001. Atunci toate cele 3993 de tuburi (cel mai mare având o înălțime de circa 13 metri) au fost demontate și restaurate. Orga se încadrează în categoria orgilor baroce și a supraviețuit perioada de la construcție pînă în prezent aproape neschimbată.

A doua orgă a fost construită de Carl Hesse și dispune de un manual și pedalier și 8 registre. A fost restaurată in 1997.

Începând din anul 1953 au loc recitaluri de orgă, tradiție începută de organistul Victor Bickerich și continuată de Hans Eckart Schlandt.

Cetatea Râșnov

Obiective Turistice Râșnov, DN1E
Cetatea RâșnovCetatea Râșnov este o cetate țărănească veche din orașul Râșnov (județul Brașov). Este una dintre cele mai bine păstrate cetăți țărănești din Transilvania și a fost construită în secolele 13-14 de către locuitorii așezării cu același nume, cu scopul principal de se apăra împotriva atacurilor tătarilor.

Prima Școală Românească și Biserica Sfântu Nicolae din Șchei

Obiective Turistice Orasul Brașov, Piața Unirii
Prima Școală Românească și Biserica Sfântu Nicolae din ȘcheiAici, în Șcheii Brașovului, în zona locuită de români - în afara cetății germane deci - a luat ființă prima școală în limba română în 1583.

Tot aici găsim și tiparnița diaconului Coresi.

Muzeul școlii poate fi vizitat. Tot aici găsim și Muzeul Junilor Brașoveni.

Partii de Schi

Obiective Turistice Bran,
Partii de SchiLocalitatea Bran este unul dintre cele mai importante puncte turistice din Județul Brasov si dispune de 3 partii de schi
- Partia Bran 1 - lungime 700 metri, grad de dificultate - Usor
- Partia Bran 2 - lungime 700 metri, grad de dificultate - Mediu
- Partia Zanoaga - lungime 650 metri, grad de dificultate - Mediu

Toate partiile au acces la instalatia de teleschi

Schitul Bran

Obiective Turistice Bran, Simon, Jud. Brasov
Schitul BranSchitul Bran se afla pe varful dealului Balaban, intr-o zona deosebit de frumoasa si cu o panorama impresionanta a muntilor Piatra Craiului si Bucegi.
Din primavara anului 2007 au fost incepute lucrarile de constructie ale ansamblului monastic care va cuprinde noua chilii, biblioteca, ateliere, trapeza, bucatarie si paraclis de iarna.
Pentru moment nu exista spatii de cazare disponibile pelerinilor.

Vama Medievala Bran

Obiective Turistice Bran, Jud. Brasov
Vama Medievala BranVama Medievala din Bran este un monument istoric situat langa drumul principal, in partea de sud a Castelului Bran.
In anul 1413, Mircea cel Batran a stabilit, printr-un privilegiu acordat negustorilor brasoveni, vama Tarii Romanesti de la Turciu (Bran).
In 1987 Vama a fost transformata in muzeu iar odată cu retrocedarea Castelului Bran către familia de Habsburg vama a fost renovata si acum pastreaza exponate din Castelul Bran si o colectie de documente istorice si comerciale.

Pestera Valea Cetatii

Obiective Turistice Râșnov, Rezervatia Valea Cetatii
Pestera Valea CetatiiPestera Valea Cetatii din Rezervatia Valea Cetatii din Rasnov, se afla la o altitudine de 790 de metri si la 1.5 Km din dreptul cetatii Rasnov.
Pestera a fost descoperita cu 60 de ani in urma iar in 2010 a fost reamenajata la standarde Europene.
Pestera este deschisa zilnic intre orele 10:00 si 18:00.
Tarife:
- 10 Lei pentru adulti.
- 5 Lei pentru copii.
- 8 Lei persoana pentru grupuri de adulti
- 4 Lei persoana pentru grupuri de copii

Gradina Zoologica Brasov

Obiective Turistice Orasul Brașov, str. Brazilor, nr.1
Gradina Zoologica BrasovGradina Zoologica din Brasov va asteapta in fiecare zi intre orele 8:00 si 19:00.

Pentru informatii sunati la: 0268 337 787

Evenimente Muzee

Obiective Turistice Brașov,
Evenimente MuzeeMuzeul Casa Muresenilor
program: luni - sambata 9.00-17.00
bilete: 2 lei - elevi, 3 lei - pensionari, 5 lei - adulti
Piata Sfatului nr. 25, Brasov

Muzeul Civilizatiei Urbane a Brasovului
program: Marti - Duminica 09.00-17.00, Luni inchis
bilete: 2 lei - elevi, 3 lei - pensionari, 7 lei - adulti
Piata Sfatului nr. 15, Brasov

Muzeul Judetean de Istorie Brasov
Casa Sfatului
Bastionul Graft
Bastionul Tesatorilor
Program: Marti-Duminica 10.00-18.00
bilete de la 1 leu la 7 lei elevi, pensionari, adulti
persoanele cu deficiente - gratuit

Muzeul de Arta Brasov
B-dul Eroilor 21, Brasov
Poarta Schei

Obiective Turistice Orasul Brașov, str. Poarta Schei
Poarta ScheiPoarta Schei a fost construita in anul 1827 pentru a facilita intrarea in oras a populatiei din zona Schei.
Poarta are doua arcuri pentru pietoni si unul mai mare pentru vehicule.

Poarta Ecaterinei

Obiective Turistice Orasul Brașov,
Poarta EcaterineiPoarta Ecaterinei se afla intre Bastionul Tesatorilor si cel al Fierarilor. In 1559 a fost ridicat si turnul portii, compus din 3 nivele iar pe acoperis are 4 turnuri mici ce simbolizau \"Jus Gladii\", un privilegiu dat Brasovenilor.
In anul 1827 poarta a fost daramata si un an mai tarziu a fost construita Poarta Schei. Din poarta Ecaterinei a mai ramas doar turnul.

Cetatea Medievala Sighisoara

Obiective Turistice Sighișoara, Dealul Cetatii
Cetatea Medievala SighisoaraIn Cetatea Medievala Sighisoara - parte a Patrimoniului UNESCO, amenajata incepand din secolul al XIV-lea, pot fi admirate 9 turnuri, doua bastioane, o parte din zidul de incinta, cinci biserici si o multitudine de locuinte considerate monumente istorice.

Turnurile erau plasate in locurile vulnerabile ale cetatii si erau prevazute cu galerii de tragere si cu bastioane de artilerie. Dintre acestea, Turnul cu ceas cu o inaltime de 64 m, simbolul orasului Sighisoara, este cel mai impresionant fiind unul din marile monumente ale Transilvaniei. Ceasul din turn este prevazut cu doua cadrane de 2,40 m in diametru si cu o instalatie rotativa cu papusi din lemn pictat. Insatalatia se misca la miezul noptii, aducand la fereastra dinspre Orasul de Jos, figurina specifica zilei care incepe.

Tot in Sighisoara puteti vedea Scara Scolarilor, care inlesneste accesul la Liceu si la Biserica din Deal mai ales pe vreme de iarna, constructia este cea mai mare de acest fel in Transilvania.

Din secolele XIV-XVIII in care existau 9 biserici functionale se mai pastreaza trei: Biserica Manastirii, Biserica din Deal si Biserica “leprosilor” unde pot fi admirate piese rare de sculptura si pictura religioasa, dar si funerara.

Majoritatea caselor de locuit din Cetate, aproximativ 160, sunt considerate monumente istorice, avand peste 300 de ani vechime.


Obiective turistice:

Vechea Scoala
Biserica din Deal
Biserica Manastirii Dominicane
Vechea Biserica
Scara Scolarilor
Turnul cu ceas
Turnul Macelarilor
Turnul Tabacarilor
Turnul Franghierilor
Turnul Croitorilor
Turnul Cizmarilor
Turnul Cojocarilor
Turnul Fierarilo
Turnul Cositorarilor

Cetatea Sighisoara ramane cel mai frumos si mai bine pastrat ansamblu arhitectural medieval din centrul si sud - estul Europei, in ciuda modificarilor arhitecturale din secolul XIX.

Mausoleul de la Mateias

Obiective Turistice Rucăr, 10 Km de Campulung
Mausoleul de la MateiasMausoleul de la Mateias este un monument istoric dedicat eroilor razboiului 1916-1918.
Monumentul este situat pe DN 73 la aproximativ 10 Km de Campulung in directia Rucar.

Ruinele Cetatii Oratia

Obiective Turistice Rucăr, 5 Km nord de Rucar
Ruinele Cetatii OratiaCetatea se presupune ca a fost construita intre anii 1368-1377 si folosita ca punct vamal intre Transilvania si Tara Romaneasca.

Alte Puncte de Interes

Obiective Turistice Rucăr,
Alte Puncte de InteresAlte Puncte turistice accesibile din zona Rucar:
- Masivul Iezer-Papusa
- Lacul de acumulare Pecineagu
- Lacul de acumulare Rausor
- Pestera Dambovicioarei
- Schitul Dragoslavele

Alte Puncte de Interes

Obiective Turistice Râșnov,
Alte Puncte de InteresAlte puncte de interes din zona Rasnov
- Biserica Evanghelica
- Biserica ortodoxa cu hramul "Sfântul Nicolae"
- Cheile Rasnoavei

Strada Sforii

Obiective Turistice Orasul Brașov, str. Poarta Schei
Strada SforiiStrada Sforii este printre cele mai inguste strazi din Europa si cea mai ingusta din Brasov. A fost construita in special pentru a usura accesul pompierilor.


Strada are 83 metri lungime, si o latime ce variaza intre 1,10 si 1,35 metri

Turnul Negru

Obiective Turistice Orasul Brașov,
Turnul NegruTurnul Negru a fost construit in secolul XV ca turn de observatie si pentru protectia zidurilor orasului. Turnul are o inatime de 11 metri iar la baza zidurile au o grosime de aproximativ 2 metri.
Datorita incendiului din 1689 zidurile turnului s-au inegrit si astfel turnul si-a capatat denumirea de Turnul Negru.
Ultima restaurare a turnului a avut loc in 1996.

Muzeul National Brukenthal

Obiective Turistice Sibiu, Piaţa Mare, Nr. 4 - 5
Muzeul National BrukenthalMuzeul National Brukenthal

Unul dintre principalele puncte turistice din Sibiu este Muzeul National Brukental. Acesta ocupa etajele I si II ale palatului ce a fost construit in anul 1779 in stil vienez si a apartinut baronului Samuel Brukenthal.

Program de vizita
-Orar de vara-21.03-21.10
Marti-Duminca 10:00-18:00 (Luni si prima zi de Marti din fiecare luna:inchis)
-Orar de iarna21.10-1.03
Miercuri-Duminica 10:00-18:00(Luni si Marti: inchis)

Pentru informatii in legatura cu pretul puteti vizita www.brukenthalmuseum.ro

Podul Minciunilor

Obiective Turistice Sibiu,
Podul MinciunilorPodul Minciunilor
Acesta a fost recontruit in 1859.
Este primul pod din Romania si al doilea din Europa confectionat din fonta turnata.
Podul este un loc plin de legenda, insa cea mai credibila varianta pare a avea la origine o omonimie de cuvinte. Find primul pod ce nu are piloni de sprijin i s-a spus "podul culcat". Iar in dialectul sasesc "culcat"(ligenmarchen) este omonimul cuvantului "minciuna", si de aici batranii din cauza zgomotelor scoase de pod in timpul traversarii unui asa zis mincinos au dezvotat tot felul de legende, ca podul ar cunoste astfel de oameni si "geme" intr-un fel ce iti da fiori.

Podul se afla intre cele doua sectoare ale Pietei mici si faciliteaza legatura dintre Orasul de sus si Orasul de jos.

Catedrala Evaghelica din Sibiu

Obiective Turistice Sibiu, Piata Albert Huet
Catedrala Evaghelica din SibiuCatedrala Evaghelica din Sibiu a fost construita in anul 1520, pe locul unei vechi bazilici romane.
Contructia in stil gotic se remarca printr-un turn pe 7 nivele ce atinge inaltimea de 73,34m, prin forma acestui turn si in special prin cele 4 turnuri mai mici de pe colturile turnului mare, se facea cunoscut faptul ca orasul avea dreptul si puterea de a candamna zis si "dreptul sabiei".

Fiind cea mai mare contructie din Romania medievala, cladirea este si cea mai inalta catedrala din tara. In interiorul ei se remarca impunator marea orga in stil baroc realizata in 1671 de un mester slovac.

Biserica se poate vizita Luni-Sambata 09.00 - 20.00 si Duminica 11:00-20:00.
Pe perioada de vara, in fiecare miercuri seara, aici au loc concerte de orga.
Pret vizitare: 1 leu

Turnul Bisericii poate fi vizitat Sambata si Duminica intre orele 10-17;
In restul saptamanii intre orele 12-15 numai pentru grupuri organizate de minim 5 persoane.
Pret: adulti: 3 lei, copii: 2 lei

Sinagoga Neologa Brasov

Obiective Turistice Orasul Brașov, Str. Poarta Schei nr. 29
Sinagoga Neologa BrasovSinagoga Neologa Brasov este unul dintre locurile de cult ale evreilor din Romania.
A fost ridicata in decursul anilor 1899-1901, in stil neogotic cu accente maure.
In curtea acesteia se afla si un restaurant ritual, un cabinet medical si un serviciu de asistenta la domiciliu.
La inceput au fost 10 familii apoi dupa anul 1940 numarul lor a ajuns la 6000.
Comunitatea s-a divizat in evrei de rit ortodox (traditionalisti) si cei de rit neolog.
In perioada celui de-al doilea razboi mondial acestia, desi nu au fost deportati in lagare, au fost puternic prigoniti.

Dupa terminarea razboiului numarul lor scazand pana la doar 1759 de evrei, si continuand sa scada pana in prezent.


Program de vizita: Luni - Joi: 09:00 -16:00
Preţ adulţi: 5 RON
Preţ copii: 2,5 RON

Obiective turistice Arieseni

Obiective Turistice Arieșeni,
Obiective turistice ArieseniPestera Ghetarul de la Scarisoara

Groapa Ruginoasa

Pestera Ursilor

Ghetarul Focul Viu

Pestera Poarta lui Ionele

Dealul cu melci

Cetatile Ponorului

Cascada Varciorog

Galeriile Romane Rosia Montana

Izbucul Tauzului

Coloanele de Bazalt de la Racoș

Obiective Turistice Racoș,
Coloanele de Bazalt de la RacoșColoanele de bazat de la Racoș și Lacul de Smarald se află pe teritorul comunei Racos, județul Brașov si alcătuiesc o arie protejată de interes național. Rezervația naturală se întinde pe o suprafață de 1,10 hectare. Aici se găsesc coloane masive de bazalt, cu o geologie caracterizată prin prezența scurgerilor de lavă.
Formele de tip poliedru pot atinge înălțimi de până la 12 metri.

Lacul de Smarald

Obiective Turistice Racoș,
Lacul de SmaraldLacul de Smarald se afla in Rezervatia Naturala Racos si sa format in urma precipitatiilor si a topirii zapezilor. Lacul este format intr-o fosta cariera si se spune ca are o adancime de ~10 metri. Numele lacului este dat de culoarea apei.

Centrul de Echitație Cristina

Obiective Turistice Râșnov, DN73 spre Paraul Rece
Centrul de Echitație CristinaInfiinţat în anul 2014 intr-o baza ecvestră modernă, Centrul de echitatie Cristina situat in Rasnov DN73 spre Paraul Rece, judetul Brasov se doreşte a fi un loc unde iubitorii de cai pot veni să se relaxeze, sa se plimbe călare pe câmp sau prin pădure, să inveţe să călărească, sau doar să privească pe alţii.

Tel 0762 009 030/ 0785 240 669

Partii de schi in Poiana Brasov

Obiective Turistice Poiana Brașov,
Partii de schi in Poiana BrasovPoiana Brasov dispune de 10 partii de schi cu grade diferite de dificultate printre care si partia Drumul Rosu, una dintre cele mai lungi din tara, cu o lungime de aproximativ 4500 metri.

Partii:
- Drumul Rosu - 4700 metri - Grad de dificultate - Usor
- Partia Lupului - 2600 metru - Grad de dificultate - Dificil
- Partia Sulinar - 2800 metri - Grad de dificultate - Mediu
- Sub Teleferic 1 - 2200 metri - Grad de dificultate - Dificil
- Partia Stadion - 600 metri - Grad de dificultate - Usor
- Partia Ruia - 550 metri - Grad de dificultate - Dificil
- Partia Slalom - 550 metri - Grad de dificultate -
- Sub Teleferic 2 - 480 metri - Grad de dificultate - Dificil
- Partia Bradu - 450 metru - Grad de dificultate - Usor
- Partia Kanzel - 300 metri - Grad de dificultate - Dificil

Instalatii de nocturna
- Partia Bradu
Tunuri de zapada
- Partia Bradu

Instalatii de Transport pe cablu
- Telecabina Capra Neagra
- Telecabina Kanzel
- Telegondola Postavarul
- Telescaun Ruia
- Telescaun Lupului
- Teleschi Bradul
- Teleschi Ruia
- Teleschi Kanzel
- Teleschi Stadion

Pestera de Lapte

Obiective Turistice Poiana Brașov, Poiana Brasov
Pestera de LaptePestera de Lapte se afla pe partea nordica a Masivului Postavarul, la o altitudine de aproximativ 1300.
Denumirea pesterii provine de la calcitul ce se scurge pe peretii pesterii, acesta are culoarea si consistenta laptelui.
Pestera are aproximativ 170 de metri lungime, cu acces usor in primi 30 de metri dupa care veti avea nevoie de o lanterna

Partii de Schi

Obiective Turistice Păltiniș,
Partii de SchiStatiunea Paltinis, aflata la o altitudine de 1440 de metri, este una dintre cele mai vechi statiuni din tara si dispune de 12 partii de schi

Partia Oncesti - lungime 5000 metri - Grad de Dificultate - Usor
Partia Oncesti 1 - lungime 1150 metri - Grad de Dificultate - Mediu
Partia Oncesti 2 - lungime 450 metri - Grad de Dificultate - Usor
Partia Daneasa - lungime 550 metri - Grad de Dificultate - Usor
Partia Dealul Poplacii - lungime 2200 metri - Grad de Dificultate - Usor
Partia Santa - lungime 3000 metri - Grad de Dificultate - Usor
Partia Gaujoara - lungime 3600 - Grad de Dificultate - Usor

Complexul Arena Platos
Partia Paltos - lungime 520 metri - Grad de Dificultate - Mediu
Partia Panorama - lungime 600 metri - Grad de Dificultate - Usor
Partia Poiana Poplacii - lungime 600 metri - Grad de dificultate - Usor
Partia Arena - lungime 240 metri - Grad de Dificultate - Usor
Partia Soarelui - lungime 640 metri - Grad de Dificultate - Usor

Instalatii de Transport pe cablu
- Teleschi pe partiile Arena Platos
- Teleschi Daneasa
- Telescaun Oncesti

Instalatie de Nocturna
- Partia Oncesti 1

Partii de Schi

Obiective Turistice Straja,
Partii de SchiStatiunea Straja este una dintre cele mai noi statiuni din Romania, situata la aproximativ 9 Km de localitatea Lupeni si la o altitudine de 1400 metri.

Partii de Schi:
Partia Straja - lungime 8000 metri - Grad de dificultate - Mediu
Partia Lupului - lungime 750 metri - Grad de dificultate - Mediu
Partia Canal - lungime 1200 metri - Grad de dificultate - Greu
Partia Platoul Constantinescu - lungime 1740 metri - Grad de dificultate - Usor
Partia Sfantu Gheorghe - lungime 700 metri - Grad de dificultate - Usor
Partia Mutu - lungime 1270 metri - Grad de dificultate - Mediu
Partia Platoul Soarelui - lungime 400 metri - Grad de dificultate - Usor
Partia Telescaun - lungime 3200 metri - Grad de dificultate - Mediu

Instalatii de Transport pe Cablu
- 7 instalatii Teleschi
- Instalatie telescaun Varfu Straja
- telegondola

Instalatie de Nocturna
- Partia Platoul Constantinescu
- Partia Lupului
- Partia Mutu
- Partia Sfantu Gheorghe

Tunuri de Zapada
- Partia Straja
- Partia Lupului
- Partia Paltoul Constantinescu
- Partia Sfantu Gheorghe
- Partia Mutu

Muzeul Etnografic

Obiective Turistice Cluj Napoca, str. Memorandumului nr. 21
Muzeul EtnograficMuzeul Etnografic Cluj sau Muzeul Etnografic al Transilvaniei a fost infiintat in 1922 si este cel mai mare muzeu de acest gen din Romania.

Sediul central
Tel: +40.264.592.344
Fax: +40.264.592.148

Expozitia în aer liber (Parcul Etnografic Romulus Vuia)
Str. Taietura Turcului f.n., 400221 Cluj-Napoca
Tel. +40.264.586.776

Acces
La Parcul Etnografic Naţional "Romulus Vuia" se poate ajunge si prin mijloacele de transport în comun
Autobuze: liniile 26, 27, 28, 30, 41, coborâre statia "Piata 14 iulie"

Parcul Etnografic Romulus Vuia

Obiective Turistice Cluj Napoca, Str. Taietura Turcului
Parcul Etnografic Romulus VuiaParcul Etnografic Romulus Vuia este o sectiune a Muzeului Etnografic al Transilvaniei.
Planul tematic al Parcului a fost elaborat în anul 1929 de profesorul Romulus Vuia, pornind de la necesitatea de a se realiza un muzeu etnografic complex, în care expunerea pavilionară şi cea în aer liber să se completeze reciproc.

Expozitia în aer liber (Parcul Etnografic Romulus Vuia)
Tel. +40.264.586.776

Acces
La Parcul Etnografic Naţional "Romulus Vuia" se poate ajunge si prin mijloacele de transport în comun

Autobuze: liniile 26, 27, 28, 30, 41, coborâre statia "Piata 14 iulie"

Observatorul Astronomic

Obiective Turistice Cluj Napoca, Str. Cireşilor nr. 15
Observatorul Astronomic Activitatea astronomică a universităţii are o tradiţie de mai bine de 80 de ani, primele observaţii de acest gen fiind făcute în primul Observator Astronomic al Universităţii, construit în 1920 şi 1934. Din 1982, observatorul îşi desfăşoară activitatea într-o nouă clădire situată în partea de sud a Grădinii Botanice.

Observatorul beneficiază şi de o bibliotecă care conţine mai mult de 16.000 de titluri şi care este deschisă zilnic.

Echipamentul tehnic cuprinde un refractor cu diametrul obiectivului de 15cm, o lunetă de pasaj, o staţie de urmărire a sateliţilor artificiali, un laborator foto, o reţea de calculatoare cu conectare la Internet, precum şi alte instrumente de măsură necesare activităţii specifice.

Tarif acces intrare: 4 lei
Tel: 0264 594592

Grădina Botanică Alexandru Borza

Obiective Turistice Cluj Napoca, Str. Republicii, nr. 42
Grădina Botanică Alexandru BorzaGrădina Botanică din Cluj este o instituţie ştiinţifică, didactică şi educativă, subordonată Universităţii Babeş-Bolyai. Bazele acestei prestigioase instituţii au fost puse de către profesorul Alexandru Borza în 1920 . Pe o suprafaţă de 14 ha, pe un teren cu configuraţie variată, potrivit pentru creşterea şi dezvoltarea plantelor de pe diferite continente, sunt cultivate circa 10.000 de categorii specifice.

Grădina Botanică este împărţită în mai multe compartimente: ornamental, fitogeografic, sistematic, economic şi medicinal.

Principalele atractii: Grădina Japoneză, Gradina Romana

Tel: 0264.592152

Bastionul Croitorilor

Obiective Turistice Cluj Napoca, Str. Baba Novac
Bastionul CroitorilorBastionul Croitorilor se afla printre putinele turnuri ce au mai ramas din fortificatiile vechii cetati a Clujului.
Bastionul este in partea de sud-est a cetatii, este construit din piatra, cu ziduri masive si a fost ocupat si intretinut de Breasla Croitorilor.
Astazi, Bastionul este muzeu, gazduieste Centrul de Cultura Urbana.

Muzeul de Arta

Obiective Turistice Cluj Napoca, Piata Unirii, nr. 30
Muzeul de ArtaMuzeul de Artă din Cluj posedă un patrimoniu deosebit de valoros de artă românească şi europeană: pictură, grafică şi artă decorativă (secolele XV-XX).
Înfiinţat în anul 1951, muzeul a beneficiat încă de la constituirea sa de unele fonduri mai vechi: o mică parte din colecţia de curiozităţi, orfevrărie, piese de mobilier şi artă plastică europeană, provenind de la Muzeul Ardelean şi mai ales colecţia cunoscută sub numele "Pinacoteca Virgil Cioflec".

De numele lui Virgil Cioflec (1876-1948), autor al unor monografii de referinţă dedicate pictorilor Ştefan Luchian (1924) şi Nicolae Grigorescu (1925), precum şi al unor scrieri despre artă pertinente publicate în presa vremii, se leagă un act de cultură de mare însemnătate pentru viaţa Clujului interbelic: donarea colecţiei sale de artă românească, Universităţii Clujene (1929-1930). Deschidrea către public a pinacotecii Virgil Cioflec (1933) însemna, de fapt, deschiderea la Cluj a primului muzeu de artă românească modernă, al cărui succesor a devenit Muzeul de Artă Cluj.

Turnul Pompierilor

Obiective Turistice Cluj Napoca, Str. Tipografiei
Turnul PompierilorTurnul Pompierilor, cunoscut si ca Turnul Lacatusilor, a fost construit in 1574 si mai este si in ziua de azi impreuna cu o portiune din zid.

Biserica Sfântul Mihail

Obiective Turistice Cluj Napoca, Piata Unirii
Biserica Sfântul MihailBiserica Romano-Catolică Sfântul Mihail este unul dintre cele mai importante monumente istorice din Cluj Napoca. Biserica a fost terminata in 1487 si are 70 de metri lungime si 80 metri inaltime.
Ultima restaurare a avut loc intre anii 1957-1960

Langa biserica se afla si statuia lui Matei Corvin

Grota Sulfuroasa

Obiective Turistice Balvanyos,
Grota SulfuroasaTraseul catre Grota Sulfuroasa incepe in zona Hotelului Grand Balvanyos, traseul cu punct rosu sau albastru.

Grota Sulfuroasa (Galeria unei foste mine de sulf) este situata in partea sud-vestica a Muntelui Puturosu, la o inaltime de 1052 metri.
Prin gura grotei iese la suprafata o cantitate mare de gaz mofetic, peste 3000 de metri cubi, cel mai mare debit din Europa pentru o emanatie postvulcanica.
Compozitia gazului: 95,82%dioxid de carbon, 0,38% hidrogen sulfurat, 0.14% oxigen, 2,6% Azot.
Aerul grotei are o radioactivitate de 980,0 pCi/l, este cel mai ridicat nivel de radioactivitate dintre toate mofetele din Carpatii Orientali.

Terapia sulfuroasa are multe efecte benefice si poate fi folosita in tratarea mai multor afectiuni.

ATENTIE! Cititi cu atentie instructiunile de la intrarea in grota inainte sa intrati.

Ruinele Cetatii Balvanyos

Obiective Turistice Balvanyos,
Ruinele Cetatii BalvanyosCetatea Balvanyos se afla la o inaltime de 1030 metri si este una din cele mai vechi cetati din aceasta zona.
Se pare ca ea a fost construita intre secolele XII-XIII, dar dupa unele izvoare, constructia cetatii Balvanyos ar fi avut loc in secolul XI. Aici s-au gasit, ca urmare a sapaturilor arheologice, obiecte din fier si de ceramica din perioada medievala.
Luandu-se dupa o scrisoare a regelui Sigismund datat in anul 1402, Apor Peter sustine ca cetatea a fost construita in secolul XI, pe timpul domniei regelui Sfantul Stefan (1000-1038). Dupa el, peretele interior ar fi fost construit pe timpul domniei Bela IV, in 1235, iar cel exterior pe timpul domniei lui Ladislau IV, intre 1272 si 1290.
Ceea ce este sigur este faptul ca in secolul XIV era deja proprietatea familiei Apor si se crede ca a fost un dar din partea regelui.

Lacul Rosu

Obiective Turistice Lacu Roșu,
Lacul RosuLacul Rosu sau Lacul Ghilcos s-a format la inaltimea de 980 de metri datorita unui baraj natural.
Se presupune ca barajul natural s-a format printr-o alunecare de teren in urma cutremurului din ianuarie 1838

Cheile Bicazului

Obiective Turistice Lacu Roșu, DN 12 C
Cheile BicazuluiZona Cheile Bicazului a fost formata de raul Bicaz pe o distanta de aproximativ 6 Km intre Lacul Roșu si localitatea Bicazul Ardelean.

Cheile Bicazului fac parte din Parcul Național Cheile Bicazului - Hășmaș.

Cascada Varciorog

Obiective Turistice Arieșeni,
Cascada VarciorogCascada Varciorog se afla la aproximativ 5 Km de centru comunei Arieseni si la 3.5 Km de DN 75.
Cascada are o inaltime de 15 metri cu un debit mai mare primavara datorita topirii zapezii de pe Varful Piatra Graitoare.

Pestera de Sub Zgurasti

Obiective Turistice Garda de Sus,
Pestera de Sub ZgurastiPestera Zgurasti este o pestera activa, cu doua intrari, aproximativ 5,1 Km lungime si 80 metri adancime si in interior gasiti cel mai mare lac subteran din Romania.

Pestera se afla la o inaltime de 920 metri pe Valea Ordancusei, Coordonatele GPS NU sunt exacte

Pestera Scarisoara

Obiective Turistice Garda de Sus,
Pestera ScarisoaraPestera Scarisoara se afla la o altitudine de aproximativ 1150 metri pe raza comunei Garda de Sus.
Pestera este amenajata pentru vizitare cu ghizi autorizati si adaposteste cel mai mare ghetar subteran din Romania.

Partiile Vartop

Obiective Turistice Arieșeni, DN 75
Partiile VartopPartiile Vartop se afla la 9 Km de comuna Arieseni

Partia Vartop - Lungime 1000 metri - Grad de dificultate - mediu
Partia Vartop 2 - Lungime 450 metri - Grad de dificultate - usor
Partia Graitoare - Lungime 1350 metri - Grad de dificultate - mediu

Instalatii de transport pe cablu
- Partia Vartop - teleschi
- Partia Vartop 2 - teleschi
- Partia Graitoare - telescaun

Instalatie de nocturna
- Toate partiile au instalatie de nocturna

Zapada artificiala
- Partia Vartop

Gradina Zoologica Sibiu

Obiective Turistice Sibiu, Str. Calea Dumbravii Nr. 142
Gradina Zoologica SibiuGradina zoologica din Sibiu s-a deschis in 1929 in padurea Dumbrava si a fost prima Gradina Zoologica din Romania.
In prezent Gradina Zoologica Sibiu are o suprafata de 15 ha adaposteste 187 de animale si pasari din 47 de specii.

Program :
Iarna 10:00 – 16:30 (oct-mar)
Vara 9:00 – 19:00 (apr-mai)
9:00 – 20:00 (iun - iul)
9:00 – 19:00 (aug-sep)

Tarife:
ADULTI: 3 lei
COPII, STUDENTI, ELEVI, PENSIONARI: 2 lei
Tariful pentru închirierea barcilor si hidrobicicletelor: 15 lei (pentru 1/2 ora, cu 15 lei garantie)
Persoanele cu handicap au intrarea gratuita

Muzeul Civilizatiei Populare Traditionale ASTRA

Obiective Turistice Sibiu, Str. Pădurea Dumbrava, nr.16-20
Muzeul Civilizatiei Populare Traditionale ASTRALoc ideal pentru păstrarea spiritului românesc autentic, Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului este aşezat într-un adevărat paradis, în rezervaţia naturală "Dumbrava Sibiului". Dispunând de un lac şi de peste zece kilometri de alei, muzeul prilejuieşte plimbări de tot felul, de la clasicul mers pe jos, până la un scurt tur cu trăsura, cu sania sau cu barca. Vegetaţia luxuriantă îi ajută pe oameni să respire aer curat, dar şi să ignore pentru câteva minute sau ore agitaţia obişnuită a oraşului.

Muzeul în aer liber se întinde pe o suprafaţă de 96 ha, din care expoziţia propriu-zisă ocupă 42 de hectare. Vizitatorii au la dispoziţie două restaurante, două pensiuni, un spaţiu de joacă, un centru de informare turistică, 4 parcări, peste 10 km de alei, numeroase locuri de popas, spaţii destinate demonstraţiilor practice şi multe alte elemente menite să le facă şederea cât mai agreabilă.

Tel: 0269252999; 0269202447

Biserica Sfântul Nicolae din Densuș

Obiective Turistice Densuș, Densus, Jud. Hunedoara
Biserica Sfântul Nicolae din DensușBiserica Sfântul Nicolae este un lăcaș de cult din localitatea Densuș, județul Hunedoara, una dintre cele mai vechi biserici de rit bizantin din România, construită în secolul XIII. Din 1991 este pe lista de monumente propuse pentru a intra în patrimoniul UNESCO.

Biserica Sfântul Nicolae din Densuș a fost ridicată pe ruinele unei construcții din antichitate (sec. al IV-lea). De plan pătrat (cca. 6 x 6 m), naosul este străpuns de un turn în jurul căruia se află un spațiu îngust acoperit cu o boltă de sprijin. Spre est se afla o adâncă absidă semicirculară, atât la interior cât și la exterior, având pe latura sudică un diaconicon de mari dimensiuni.

Acoperișul întregii construcții este din plăci de piatră. Încăperi anexe au fost adăugate pe latura sudica în sec. XIV-XV. Construita din pietre romane fasonate aduse din ruinele Ulpiei Traiana Sarmizegetusa din apropiere, biserica are o înfățișare ciudată, care nu ascunde însă amprentele stilistice ale romanicului târziu.
Valoroasele fragmente de pictură murală, datând din 1443, opera unei echipe de maeștri în frunte cu Ștefan, unul din primii zugravi români cunoscuți, vădesc strânse legături stilistice cu picturile de epocă din Țara Românească.

Autorul fotografiei este Jancsi Farkas.

Echitatie Spiritul Cailor

Obiective Turistice Poiana Brașov, la 5 minute de POIANA MICA
Echitatie Spiritul CailorCentrul de echitatie ” Spiritul Cailor “- Poiana Brasov este un centru nou si diferit , un loc in care veti invatat sa interactionati , sa intelegeti si sa invatati sa iubiti natura alaturi de cei 10 cai cu boturi catifelate care va asteapta sa le dati morcovi si sa va poarte in excursii prin paduri , pe dealuri si pe campuri verzi pline de flori.

Va asteptam sa ne plimbam pe trasee diverse fie la pas pentru incepatori , trap si galop pentru avansati , sa coboram pe drumul vechi la Pietrele lui Solomon , sa urcam si sa admiram peisajul din Varful Postavarul sau sa ne relaxam in plimbari scurte pe traseele invecinate…

Centrul nostru se afla la 5 minute de POIANA MICA aproape de statia de AUTOBUZ ( click pe fotografia cu harta pentru a se mari ) , langa CABANA JUNILOR ( CAPRIOARA) , accesul facandu-se usor atat cu masina cat si cu autobuzul de Poiana . La centru de echitatie ” SPIRITUL CAILOR ” se vor organiza diverse concursuri cu tematica ecvestra , premiile canstand in ore de echitatie gratuite , bijuterii cu cai , sedinte foto calare sau cu porumbei ornamentali , de asemenea vom organiza si workshopuri de dresaj natural pentru doritori. Va asteptam sa ne urmariti activitatea si sa participati la concursuri.

Va invitam sa parcurgeti blogul nostru , sa descoperiti lucruri frumoase si noi despre cai , despre natura si despre sentimentul de libertate in pas de trap si galop.

Echitatia nu este doar un sport , este o relatie intre OAMENI si CAI!

Pentru detalii si rezervari : 0722760016 sau 0721599987

Mănăstirea Dealu

Obiective Turistice Aninoasa, Comuna Aninoasa, Jud. Dambovita, 137005
Mănăstirea DealuPrintre monumentele de seamă ale patriei noastre, la loc de cinste se află şi biserica Mănăstirii Dealu – împreună cu întregul ansamblu arhitectural restaurat cu mai bine de cincizeci de ani în urmă. Ea îmbogăţeşte patrimoniul cultural românesc, numărându-se printre cele mai vechi ctitorii domneşti, suferind puţine modificări de-a lungul timpului, deşi nu a fost cruţată de vremurile vitrege ce au afectat Ţara Românească. 

Prima biserică datează de la sfârşitul secolului al XIV-lea sau începutul secolului al XV-lea, din timpul lui Mircea cel Bătrân. Pe locul ei domnitorul Radu cel Mare (1495-1508) a construit o prea măreaţă biserică din cărămidă placată cu piatră şi împodobită în chip deosebit. 

Ea avea să fie luată ca exemplu de către urmaşul lui Radu, Neagoe Basarab (1512-1521), atunci când a ridicat biserica episcopală din Curtea de Argeş. Numai că sobrietatea clasică a vocabularului decorativ întâlnit la Dealu avea să fie abandonată în favoarea unei încărcături de tip baroc – dar care a încântat în chip deosebit pe contemporanii lui Neagoe şi pe urmaşi deopotrivă. 
Acesta a fost unul dintre motivele pentru care biserica Mănăstirii Dealu, comparativ cu cea a Mănăstirii Argeşului sau a altor ctitorii, s-a bucurat de mai puţină publicitate şi este mai puţin cunoscută. Dar, în toate studiile consacrate, este subliniată importanţa acestui locaş de rugăciune, puternic centru de artă şi de cultură, care a jucat un rol de seamă pe scena istoriei Ţării Româneşti, dovedindu-se demnă de atributul de ctitorie domnească.

Adresa: Comuna Aninoasa, Jud. Dambovita, 137005

Mănăstirea Viforâta

Obiective Turistice Aninoasa, sat Viforâta,Comuna Aninoasa, Jud. Dambovita, 137005
Mănăstirea ViforâtaFoarte aproape de Târgovişte, se găseşte Mânăstirea Viforâta, o altă bijuterie a artei eclesiastice din Tara Românească, care alături de alte mănăstiri, precum Mânăstirea Dealu, Mânăstirea Stelea, Mânăstirea Nucet, etc. întregesc patrimoniul cultural bisericesc al acestor meleaguri pline de istorie. Aceste monumente de artă bisericească reprezentative ale Arhiepiscopiei Târgoviştei, unele dintre ele deja restaurate, iar alte în curs de restaurare, se constituie într-o frumoasă mărturie a bogăţiei vieţii spirituale şi culturale de pe aceste plaiuri încărcate de istorie, cultură, civilizaţie şi trăire în adevăratul duh al Ortodoxiei.

Sfânta Mănăstire Viforâta este situată la nordul oraşului Târgovişte, vechea Cetatea de Scaun a Ţării Româneşti, la o distanţă de 4 km, în partea de miazănoapte a satului cu acelaşi nume, comuna Aninoasa, judeţul Dâmboviţa.

Aici, printre dealuri, îmbrăcate cândva în livezi şi podgorii, locuitorii s-au adăpostit de viforul care uneori bântuia aprig această largă câmpie ialomiţeană şi mai cu seamă la adăpostul zidurilor mănăstirii. 

Ruinele și Biserica Brâncovenească din Doicești, Dâmbovița.

Obiective Turistice Aninoasa, comuna Doicești, județul Dâmbovița.
Ruinele și Biserica Brâncovenească din Doicești, Dâmbovița.Domnitorul Constantin Vodă Brâncoveanul a construit la Doiceşti şi Biserica Nașterea Maicii Domnului „…dă piatră, unde altădată n-au fost…”, construită în plan de navă dreptunghiulară şi boltită cu două calote semicilindrice.

Biserica Nașterea Maicii Domnului este construită în plan de navă dreptunghiulară, cu două calote semicilindrice. La vremea construirii, pictura exterioară plasa biserica din Doiceşti între cele mai frumos decorate lăcaşuri brâncoveneşti înveşmântate la exterior. La exterior, prezintă faţadele împarţite în doua registre, separate printr-un brâu median încadrat de doua şiruri de zimţi din cărămida. 

Din castelul lui Mateiaș, ridicat în 1706, au rămas numai ruine: fragmente din zidul de incintă al curții și fundațiile palatului. Cum toate castelele brâncovenești au elemente în comun, se presupune că și acesta a avut o scară impunătoare, foișor și loggie, pivnițe înalte, grădină, anexe, grajduri, baie. Încă se mai văd în vest urmele unde se aflau grajdurile și locuințele celor ce deserveau moșia. 

Biserica Medievala Ostrov

Obiective Turistice Râu de Mori, loc. Ostrov
Biserica Medievala OstrovBiserica Medievala din Ostrov este unul dintre cele mai vechi monumente din Transilvania.
Biserica a fost construita in secolul XIV si a fost închinată praznicului "Pogorârii Duhului Sfânt". Este înconjurată de 208 pitre romane cu epigrafe latine, deliberat rânduite într-o veritabilă colecție în prima jumătate a secolului al XVI-lea.
Lăcașul, fostă capelă de curte, are aspectul unei construcții dreptunghiulare alungite. Nava (4,50 x 5,20 m), boltită cu scânduri, este prelungită spre răsărit printr-o absidă semicirculară nedecroșată; la apus este mărginită de un turn suplu

Biserica Cnezilor Cândea

Obiective Turistice Hateg, Sântămăria-Orlea, Jud. Hunedoara
Biserica Cnezilor CândeaBiserica Reformată-Calvină Sântămăria-Orlea se afla pe lista monumentelor istorice din județul Hunedoara. Fosta biserica catolica este printre cele mai vechi din Romania fiind construita la sfarsitul secolului al XIII-lea.

Alcătuită dintr-o navă tăvănită, din turn pe fațada de vest și un altar dreptunghiular boltit în cruce pe ogive, prezintă forme arhitectonice specifice tranziției de la romanic la goticul timpuriu. În interior se află un valoros ansamblu de pictură murală.

Castelul Kendeffy

Obiective Turistice Hateg, Sântămăria Orlea, Jud. Hunedoara
Castelul KendeffyCastelul Kendeffy se află în localitatea Sântămăria Orlea din județul Hunedoara. A fost construit de către familia Kendeffy în 1782, o familie de nobili foarte bogați la acea vreme, care aveau nevoie de o reședință în Țara Hațegului. Edificiul a fost naționalizat în 1946 de către comuniști, iar din anul 1982 castelul a fost preluat de către administrația județeană Hunedoara și transformat în hotel.

Castelul este clasat pe lista monumentelor istorice din județul Hunedoara

Castelul Corvinilor

Obiective Turistice Orașul Hunedoara, Str. Castelului, nr. 1-3, Jud. Hunedoara
Castelul CorvinilorCastelul Hunedoarei, numit și Castelul Corvinilor, al Corvineștilor sau al Huniazilor, este cetatea medievală a Hunedoarei, unul din cele mai importante monumente de arhitectură gotică din România.

Este considerat unul dintre cele mai frumoase castele din lume, fiind situat în \"top 10 destinații de basm din Europa\"

Castelul a fost ridicat în secolul al XV-lea de Ioan de Hunedoara pe locul unei vechi întărituri, pe o stâncă la picioarele căreia curge pârâul Zlaști. Este o construcție impunătoare, prevăzută cu turnuri, bastioane și un donjon. Acoperișurile sunt înalte și acoperite cu țiglă policromă. Castelul a fost restaurat și transformat în muzeu.
Sursa: Wikipedia

Contact: Tel: +40 786048718

Cascada Clocota

Obiective Turistice Geoagiu-Bai, Geoagiu-Bai
Cascada ClocotaCascada se afla la cateva minute de Geoagiu Bai, pe raul Clocota.
Caderea de apa are aproximativ 43 metri inaltime si datorita izvoarelor termale pe care le colecteaza raul Clocota cascada nu inghiata.

Castrul Roman Germisara

Obiective Turistice Geoagiu-Bai, Satul Cigmau, ~ 2 km de Geoagiu
Castrul Roman GermisaraCastrul roman Germisara, cunoscut de altfel ca și castrul roman de la Cigmău, a fost un castru de unitate auxiliară, alături de o așezare civilă, localizat la sud de satul Cigmău, în imediata apropiere de localitatea Geoagiu, județul Hunedoara.

Situl arheologic din epoca romană de la Cigmău - "Cetatea Uriașului" sau "Cetatea Urieșilor" - se află pe platoul Turiac, prima terasă a Mureșului, cca. 2 km de la Geoagiu spre Simeria, în satul Cigmău, pe malul drept al Mureșului.

Inițial, amplasamentul nu a putut fi determinat cu certitudine absolută, deoarece în zona în care există ruine antice romane nu au fost executate săpături sistematice.

Până în anul 1990 pe întreaga suprafață a castrului au fost efectuate lucrări agricole, ce au dus la distrugerea parțială sau în unele portiuni totală, a zidurilor. În decursul timpului, tot din această zonă, a fost recuperată piatră de către locuitorii așezărilor din apropiere. Abia în anul 2000 au început săpături la situl arheologic situat între localitățile Bobâlna și Geoagiu, pe malul drept al râului Mureș, la punctul Dealul Urieșilor, aflat la aproximativ 8 km de complexul termal roman Germisara, cunoscut și sub numele de "Thermae Dodonae".

În castru a fost cantonată unitatea militară Numerus Singulariorum Britannicianorum, precum și subunități ale Legiunii a XIII-a Gemina.

Sursa: Wikipedia

Cetatea Colt

Obiective Turistice Râu de Mori, Sat Suseni
Cetatea ColtCetatea se afla pe un colt de stanca la intrarea în defileul Râușorului, în jurul unui turn pătrat, căruia i-au fost adăugate un zid de incintă, fortificat cu alte turnuri.

Cetatea dateazǎ de la începutul sec. al XIV-lea, când a fost ctitoritǎ de cneazul Cândea. Ulterior, Cândea a trecut la religia catolică și și-a schimbat numele în Kendeffy.

Cetatea s-a degradat prin prăbușirea în vale a unor curtine, iar în prezent mai păstreză doar resturile de ziduri, fiind practic o ruină.

Cetatea Deva

Obiective Turistice Deva, Dealul Cetatii
Cetatea DevaCetatea romanică a Devei dateaza din anul 1269 si este declarata monument istoric.

Există trei incinte cu forme diferite, ocupând vârful și o parte din latura de Nord a înălțimii:

Prima incintă – formă ovoidală.
Incinta a doua – traseu ovoidal neregulat.
Incinta a treia – traseu aproximativ semicircular.

Ridicată în sec. XIII, devine o fortificație puternică în sec. XV, datorită lui Iancu de Hunedoara. Suferă transformări succesive sub stăpânirea lui Castaldo și Gabriel Bethlen și mai ales, prin lucrările executate de Habsburgi în sec. XVIII. Sub Gabriel Bethlen, este adăugat pe latura de SE un turn bastionar. Din 1713 încep lucrări de transformare a cetății într-o fortificație bastionară. 13 August 1849 – explodează depozitele de muniții, dărâmând toată latura de E a cetății.

Manastirea Prislop

Obiective Turistice Silvasul de Jos,
Manastirea PrislopManastirea Prislop se afla in apropierea satului Silvașu de Sus, jud. Hunedoara, este unul dintre cele mai importante așezăminte religioase ortodoxe din Transilvania, biserica, ce datează din secolul al XVI-lea, este declarată monument istoric.

Se consideră că prima mănăstire cu acest nume ar fi fost construită de Nicodim de la Tismana. Există o singură mărturie care este consemnată despre prezența lui Nicodim de la Tismana, în Ungaria medievală. Ea este însemnarea de pe Evangheliarul său: \"Această Sfântă Evanghelie a scris-o popa Nicodim în Țara Ungurească în 6913 (1404-1405)\". Pe la jumătatea secolului XVI, Mănăstirea Prislop ajungând aproape în ruină, în anul 1564 a fost zidită \"din temelie\" de Zamfira, fiica lui Moise Voievod din Țara Românească.
Este posibil ca vechiul lăcaș, despre al cărui urme se scria la mijlocul secolului al XIX-lea, să fi existat undeva în pădure, în vecinătatea clădirilor actuale.

Lacul Belis-Fântânele

Obiective Turistice Beliș,
Lacul Belis-FântâneleLacul Beliș-Fântânele este un lac de acumulare artificial din Munții Gilăului. A fost amenajat între anii 1970-1974 la o altitudine de 990 de metri pe cursul râului Someșul Cald și are o lungime de 13 km.

Lacul a fost amenajat pe locul fostei comune Belis, in perioadele secetoase, când nivelul apei scade foarte mult, se pot vedea ruinele caselor, cele mai celebre fiind ruinele fostei biserici din Giurcuța de Jos.

Lacul Leșu

Obiective Turistice Remeți,
Lacul LeșuLacul Lesu este un lac de acumulare aflat pe Valea Iadului, la aproximativ 6 Km de Remeti.
Lacul are o suprafata de 148 hectare si a fost dat in folosinta in 1973.
Coada lacului este o zona de agrement preferata pe sezonul de vara.

Pestera cu Apa

Obiective Turistice Remeți, Bulz, 9Km de Remeti
Pestera cu ApaPestera cu Apa este o pestera activa aflata in dreptul localitatii Bulz și reprezintă exurgența apelor din Peștera-ponor Sâncuta și din Depresiunea Carstică Ponoare ce alcatuiesc unul dintre cele mai impresionante sisteme carstice din M. Pădurea Craiului.

Peștera este situată pe malul stâng al Văii Iadului, la o distanță de aproximativ 2 km amonte de confluența cu Crisul Repede.

Salina Turda

Obiective Turistice Turda, Aleea Durgău nr. 7
Salina TurdaSalina Turda se găsește în zona Durgău-Valea Sărată din Turda. Intrarea în Salină (prin galeria de acces Franz Josef) se făcea până în anul 2010 din str. Salinelor 54A (cartierul Turda Nouă), în prezent prin noua și moderna intrare din centrul turistic Salina-Durgău (Aleea Durgău nr. 7).

Dovezi arheologice sigure ale exploatării sării la Durgău-Turda există din perioada preromană (50 î.C.-106 d.C.). Romanii (106-274 d.C.) au exploatat sarea la Durgău în camere piramidale de 17-34 m adâncime si 10-12 m lățime. În afara masivului de sare de la Durgău, Romanii au exploatat si masivul de sare învecinat de la Băile Romane (în zona ștrandului actual). Volker Wollmann în monografia sa asupra mineritului subliniază prezența în imediata apropiere a zăcămintelor de sare, de fiecare dată, a unei fortificații romane. Castrul roman Potaissa a apărat exploatările de sare de la Turda. Romanii lucrau numai la suprafață, în gropi patrulatere, până la o adâncime de 12-15 m, de unde sarea se putea scoate ușor pe punți alunecoase și cu aparate simple de ridicat, după care o părăseau și începeau alta. Așa au extras romanii sarea peste tot în Ardeal, iar excavațiile părăsite au devenit lacuri.

Muzeul de Istorie

Obiective Turistice Turda, Str. Hașdeu, Nr. 2
Muzeul de IstoriePalatul Princiar din Turda (resedință princiară, azi Muzeul de Istorie) este cel mai valoros obiect de cultură și arhitectură medievală al Turzii.

Este cunoscut și sub numele de Cămara de Sare (probabil destinația originară a clădirii), Curia Casei Fiscului, Casa Fiscală, Casa Princiară, Casa Principilor, Palatul Voievodal, Conacul Princiar și Casa Bathory. El reprezenta odinioară reședința principelui Ardealului Sigismund Bathory (1581-1597 și 1599-1602). A fost destinat inițial de fapt pentru Vama Sării de la Turda.

Program de vizitare:

Iunie - August

Marţi-Vineri: 10:00-17:00
Sâmbătă-Duminică: 11:00-19:00
Luni: închis

Septembrie - Mai

Marţi-Duminică: 10:00 - 17:00
Luni: închis

Ultimul acces cu 40 de minute înainte de închidere.


Tel/Fax: 0264 311 826

Castrul Roman Potaissa

Obiective Turistice Turda, Str. Castrului Roman
Castrul Roman PotaissaCel mai important monument istorico-arheologic al orașului Turda este castrul roman Potaissa al Legiunii a V-a Macedonica, de pe platoul numit Dealul Cetății. Castrul a fost construit de către această legiune în anul 168.

Pe Tabula Peutingeriana (Segmentum VIII) apare ca Patavissa, între Salinae (Ocna Mureș) și Napoca (Cluj-Napoca).

Începerea conflictelor marcomanice au determinat Roma să trimită în jurul anului 168 Legiunea a V-a Macedonica din Moesia, de la Troesmis, la Potaissa pentru a întări defensiva nord-vestică a Daciei romane. Leagiunea a construit aici cel mai mare castru cu funcționare îndelungată din această provincie romană.

Mormantul lui Mihai Viteazul

Obiective Turistice Turda, Aleea Obeliscului
Mormantul lui Mihai ViteazulMormântul lui Mihai Viteazul se află la cca 3 km sud de centrul municipiului Turda. Aici a fost îngropat trupul lui Mihai Viteazul (capul a fost dus la Mănăstirea Dealu de lângă Târgovişte, fosta capitală a Ţării Româneşti).

Iniţial, pe acest loc, soţia sa - Doamna Stanca -, cu învoirea principelului Transilvaniei Gabriel Báthory, a reuşit să ridice o capelă în stil bizantin, distrusă ulterior intenţionat de către naţionalişti fanatici maghiari. Capela a fost realizată sub forma unei troiţe, aşa cum este reprezentată pe o acuarelă realizată în 1820.

Spre sfârşitul secolului al XIX-lea, preotul unit Vasile Moldovan din localitatea Sânmihaiu, azi comuna Mihai Viteazu, a cumpărat terenul cu mormântul, spre a-l feri de alte profanări.

Pe locul fostei capele, a fost realizată în anul 1923 de către Comitetul Femeilor Române din Turda o troiţă din lemn, la recomandarea şi la dorinţa Regelui Ferdinand I, exprimată la vizita sa, împreună cu Regina Maria, prin Turda în anul 1919

Monumentul nou (obeliscul) a fost inaugurat pe data de 5 mai 1977. Înalt de 1601 cm (cifra evocă anul morţii 1601), obeliscul este opera sculptorului Marius Butunoiu

Muzeul National de Istorie a Transilvaniei

Obiective Turistice Cluj Napoca, Str. Constantin Daicoviciu, nr. 2
Muzeul National de Istorie a TransilvanieiMuzeul Național de Istorie a Transilvaniei, din Cluj-Napoca, situat în clădirea cunoscută și drept Casa Petrechevich-Horvath este continuatorul primei asociații muzeale din Transilvania, Societatea Muzeului Ardelean, înființată la 23 noiembrie 1859, dispunând de colecții bogate de antichități, mineralogie, botanică, o pinacotecă, o colecție etnografică și zoologie.

Expoziţii temporare
- Marți, Joi, Vineri, Sâmbătă: 10.00-16.00
- Miercuri: 12.00-18.00
- Duminică, Luni: închis

Telefon: 0264 595 677

Muzeul de Istorie a Farmaciei

Obiective Turistice Cluj Napoca, Piaţa Unirii, nr. 28
Muzeul de Istorie a FarmacieiColecţia de Istorie a Farmaciei este găzduită de o clădire cu totul specială: casa Hintz, un monument istoric în sine, dar mai ales o clădire cu o semnificație specială, pentru că aici a funcționat prima farmacie existentă vreodată la Cluj. Este, prin urmare, locul firesc pentru a găzdui un Muzeu al Farmaciei.

Orar
Lu, Ma, Mi, Vi – 10.00-16.00, Jo- 12.00-18.00

Colecţia de Istorie a Farmaciei este deschisă pentru vizitare în ultima sambătă din fiecare lună, în intervalul orar 10.00-16.00. În ziua de luni, imediat următoare, colecţia este închisă pentru vizitare.

Cetatea Alba Carolina

Obiective Turistice Alba Iulia, Jud. Alba
Cetatea Alba CarolinaCetatea Alba Carolina este o fortăreaţă cu bastioane de tip Vauban construită la începutul secolului al XVIII-lea în oraşul medieval Alba Iulia pe Dealul Citadelei, având rol de fortificaţie strategică de apărare a Imperiului Habsburgic împotriva eforturilor militare ale Imperiului Otoman şi de consolidare a puterii habsburgice pe plan local

Castrul Roman Apulum

Obiective Turistice Alba Iulia, Jud. alba
Castrul Roman ApulumCastrul roman Apulum a fost unul dintre cele mai importante centre ale stăpânirii romane de pe teritoriul Daciei. El a fost construit în zona fostei așezări dacice Apoulon. Construirea castrului a fost determinată de cantonarea în această zonă a Legiunii a XIII-a Gemina (106-271), dislocată din Vindobona, actualul oraș Viena. Legiunea avea rolul de a păzi ținutul aurifer și drumul de transport al aurului către Roma.

Dimensiunile castrului erau 400 x 400 metri, în timp ce clădirile adiacente castrului, așa-numitele canabae legionis, se extindeau pe o suprafață de aproximativ 500 x 700 de metri pătrați.

Castrul roman Apulum a fost reședinta guvernatorului Daciei Superior și apoi a Daciei Apulensis.

Palatul apor

Obiective Turistice Alba Iulia, Jud. Alba
Palatul aporPalatul Apor este un monument istoric aflat pe strada Gabriel Bethlen din interiorul cetatii Alba Carolina in vecinatatea Bibliotecii Bathyaneum. Palatul a fost ridicat în a doua jumătate a secolului al XVII-lea, între anii 1670-1690 la ordinele contelui Stefan Apor.

La începutul secolului al XVIII-lea, comandantul trupelor imperiale din Transilvania, contele de Steinville, a avut reședința în palat. În aceeași perioadă au fost construite portalurile interioare, cu arhitectură barocă, de inspirație militară, decorate în stil austriac.

Palatul Principilor

Obiective Turistice Alba Iulia, Jud. Alba
Palatul PrincipilorPalatul Principilor din Alba Iulia este situat în vecinătatea Catedralei Romano-Catolice. A fost construit în secolul al XV-lea, având rolul de reședință a principilor Transilvaniei, fiind modificat și extins în secolele al XVI-lea–al XVII-lea. Inițial, clădirea a avut drept destinație de reședință pentru capitulul episcopal, adică locul unde se redactau și se autentificau acte. Din secolul al XVI-lea, a fost reședință princiară, iar pentru o perioadă de 11 luni, în anii 1599 și 1600, edificiul a servit ca reședință a voievodului Mihai Viteazul.

Muzeul National al Unirii

Obiective Turistice Alba Iulia, Str. Mihai Viteazu nr. 12 - 14
Muzeul National al UniriiMuzeul deține două clădiri cu valoare de monument istoric. Clădirea Babilon a fost construită între 1851 - 1853, în spiritul arhitecturii romantice. A fost folosită ca pavilion de locuințe pentru ofițeri, iar în 1967 - 1968 a fost reamenajată ca spațiu muzeal. Sala Unirii a fost construită între 1898 - 1900, având inițial destinația de cazinou militar, fiind restaurată în 1922 și între 1967 - 1968. Este clădirea unde s-a votat Unirea Transilvaniei cu România.

Muzeul din Alba Iulia a fost inaugurat în 1888 din inițiativa Societății de istorie, arheologie și științele naturii din Comitatul Alba Inferioară, avându-l ca director pe renumitul arheolog Adalbert Cserny

Muzeul Principia

Obiective Turistice Alba Iulia, Piata Cetatii
Muzeul PrincipiaMuzeul Principia din Alba Iulia este situat in Piata Cetatii, intre Universitatea \"1 Decembrie 1918\" si Muzeul National al Unirii.

Muzeul detine o parte din fosta cladire a castrului roman al Legiunii a XIII-a Gemina.
Principia este o cladire impunatoare care are o lungime de 80 metri si o latime de 60 metri.

Vizitatorii vor vedea in noul muzeu locul unde erau depozitate finantele legiunii precum si birourile ofiterilor. Hipocaus este o instalatie de incalzire romana care poate fi vazuta in interiorul muzeului. Curtea adaposteste vestigii romane care au fost descoperite in zidurile castrului roman Apulum de catre arheologi.

Program de vizita
Luni - Duminica intre orele 09:00 - 21:00

Cetatea Aiudului

Obiective Turistice Aiud, Piata Cuza Voda
Cetatea AiuduluiÎn mijlocul orașului Aiud se păstrează una din cele mai vechi cetăți urbane din Transilvania (sec. XIII-XVI), Cetatea Aiudului.

Actuala Cetate are drept principale componente biserica reformată calvină și biserica evanghelică, înconjurate de o incintă fortificată. Cetatea a fost construită în secolul XIV, datorându-și aspectul actual modificărilor din secolele XVI și XVII. Cercetările arheologice au descoperit, sub actuala cetate, o așezare daco-romană, suprapusă de o fortificație de pământ.

Muzeul de Stiintele Naturii

Obiective Turistice Aiud, Str. Bethlen Gabor, Nr. 1
Muzeul de Stiintele NaturiiMuzeul de Ştiinţele Naturii din Aiud este una din cele mai vechi instituţii de acest gen din ţara. Atestat documentar încă din anul 1796, muzeul funcţionează în incinta Colegiului Bethlen Gabor Aiud.

Cele mai multe piese pe care muzeul le deţine sunt expuse în patru săli, fiecare având un specific al său. O plimbare prin sălile muzeului vă poartă de la cele mai primitive forme de viaţa până la marea diversitate a lumii animale din zilele noastre.

Din 2013 muzeul este in renovare.

Ruinele Dacice

Obiective Turistice Cugir, Dealul Cetate
Ruinele DaciceÎncă din 1868 pe acest loc s-a descoperit un tezaur compus din câteva sute sau mii de monede de argint. O descoperire importatntă este un mormânt princiar de incinerație. Inventarul său funerar conținea oasele incinerate ale unui bărbat matur și a trei cai, un coif, o armură din zale, un scut, o sabie lungă, un pumnal și o lance, toate din fier; piese de podoabă din argint și aur și anexele din bronz ale unui car de luptă. Alături de resturile cinerare așezate în groapa sepulcrală s-a mai depus o situlă de bronz și o fructieră din lut nears. Mormântul a fost atribuit unui nobil războinic dac din sec. I î.e.n.

Se poate ca aceste ruine sa apartina localitatii Singidava, care a fost o localitate dacică situată, potrivit coordonatelor date de Ptolemeu, în vestul României

Cetatea Fagarasului

Obiective Turistice Făgăraș, Piata Mihai Viteazul, nr. 1
Cetatea FagarasuluiCentrul unuia dintre cele mai mari domenii din Transilvania, care la 1632 cuprindea 62 de sate, cetatea Făgăraşului a fost, începând cu a doua jumătate a secolului al XVI-lea şi mai cu seamă în secoul al XVII-lea, reşedinţă nobiliră şi princiară importantă.

Construirea unui punct fortificat la Făgăraş trebuie pusă în legătură cu poziţia sa strategică - la jumătatea drumului comercial dinspre Sibiu şi Braşov şi în vecinătatea Ţării Româneşti (de a cărei istorie a fost legată), stăpânirea cetăţii dovedindu-se foarte importantă pentru voievozii şi principii Transilvaniei. Ştefan Mailat şi Gaşpar Becheş au folosit-o ca piesă de sprijin în lupta pentru tronul Transilvaniei, Mihai Viteazul a considerat-o \"cetate de scaun\", principele Gabriel Bethlen i-a acordat întâietate faţă de Alba Iulia în modernizarea fortificaţiilor, iar Mihail Apafi o va transforma, datorită poziţiei sale întărite, în reşedinţă princiară. Aici, în cetatea Făgăraşului s-au ţinut între 1670 şi 1691 11 Diete şi 18 delegaţii (reuniuni mai restrânse), în timp ce la Alba Iulia 15 Diete şi 3 delegaţii.

Manastirea Sambata de Sus

Obiective Turistice Sâmbăta de Sus,
Manastirea Sambata de SusMănăstirea Sâmbăta este o mănăstire ortodoxă din România situată în comuna Sâmbăta de Sus, județul Brașov.
Mănăstirea Sâmbăta, cunoscută și sub denumirea Mănăstirea Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus, este un așezământ monahal de călugări. Inițial, a avut o biserică de lemn având dublu hram (Adormirea Maicii Domnului și Izvorul Tămăduirii), fiind construită în 1657, din inițiativa vornicului Preda Brâncoveanu. Între anii 1696 - 1707 s-a construit o biserică de zid, prin grija domnitorului Constantin Brâncoveanu. Picturile murale interioare au fost executate în 1766, de zugravii Ionașcu și Pană. Mănăstirea a fost dărâmată cu tunul de generalul habsburgic Preiss în 1785, în timpul răzmerițelor religioase din Ardeal.

Mitropolitul Nicolae Bălan a început restaurarea bisericii în anul 1926, iar sfințirea a fost făcută în 1946, în timpul lui Mihai I, Regele Românilor, al cărui portret îl putem vedea pictat în interiorul bisericii, Regele Mihai I, fiind un al doilea ctitor al mănăstirii.

Biserica Fortificata

Obiective Turistice Crit,
Biserica FortificataPe locul actualei biserici se găsea o biserică veche, din piatră, consemnată documentar pentru prima dată în 1270. Vechea biserică a fost demolată în 1810 și în 1814 a început construcția actualei biserici, în stil neoclasic.

În secolul XV a fost ridicat un zid de incintă cu contur oval neregulat. Se mai păstreză patru din cele cinci turnuri inițiale. În sec. XIX a fost demolat zidul interior, iar în 1909 au fost demolate parțial magaziile pentru provizii. În 1908, s-a practicat o poartă prin turnul de vest, pentru a permite trecerea dricului. De aceea, turnul se numește în prezent Leichenturm (turnul cadavrelor).

Turnul din sud, în care se găsea poarta principală, fusese prevăzut cu ghidaje pentru poarta buscată. Acesta s-a năruit în 1925. În 1955 s-a năruit și turnul din nord, dar a fost reconstruit în 1957, cu două etaje.

În biserică se găsesc lăzi datate 1666 și 1724. Băncile pictate datează din anul 1793. Pe clopote sunt inscripționați anii 1549 și 1551.

Biserica Fortificata din Viscri

Obiective Turistice Viscri,
Biserica Fortificata din ViscriBiserica evanghelică fortificată din Viscri, a fost construită în secolul XIII pe baza unei vechi bazilici romane datată din secolul al XII-lea. Ansamblul bisericii evanghelice fortificate format din biserică, incinta fortificată, cu drum de apărare, două turnuri, două bastioane, turn de poartă este monument istoric. Din anul 1999 biserica face parte din patrimoniul mondial UNESCO. Biserica-sala a fost construita de secui si ulterior a fost preluata de sași. Biserica a fost fortificata in secolul al XV-lea si transformata intr-o biserica fortificata cu turnuri, bastioane si doua ziduri de apărare.

Biserica Fortificata Bunesti

Obiective Turistice Bunești,
Biserica Fortificata BunestiBiserica a fost construita in secolul XIV si fortificata la inceputul secolul XVI.

Biserica-cetate din comuna Bunesti (germana: Bodendorf) din comitatul Tarnava Mare, in prezent se gaseste in judetul Brasov, este fortificata print-un simplu zid de aparare circular, prevazut cu mai multe bastioane.

Nava bisericii are deasupra contrafortilor, arcade caracteristice pentru scopuri defensive, in timp ce corul dispune de orificii pentru turnat smoala situate pe doua nivele.

Aceasta este o bazilica in stilul de tranzitie de la romanic la gotic. Altarul este realizat din lemn, in stil clasicist sau neoclasic, dateaza din anul 1805 si este acoperit cu picturi murale in vopsea tempera, deasupra caruia este construita orga in stil rococo. In interiorul bisericii se pastreaza mobile din secolul XVII - galerii si balcoane.

sursa text: wikipedia

Castelul Banffy de la Bonțida

Obiective Turistice Cluj Napoca, Bonțida ~ 20km de Cluj-Napoca
Castelul Banffy de la BonțidaCastelul Bánffy de la Bonţida este unul dintre cele mai semnificative ansambluri arhitecturale din Transilvania. Ansamblul cunoscut odinioară ca Versailles-ul din Transilvania a ajuns la sfârşitul anilor nouăzeci într-o stare precară. Încă de la înfiinţare, Fundaţia noastră urmăreşte soarta castelului.

Scurt istoric al castelului Bánffy din Bonțida


Proprietarul castelului este Bánffy Katalin, fiica lui Bánffy Miklós, care trăieşte în Maroc. În anul 2009 contesa şi Fundaţia Transylvania Trust au încheiat un contract concesional pe 49 ani, conform căruia Fundaţia va reabilita castelul şi în clădiri va înfiinţa un centru cultural şi de specializare.
Ca urmare a înaintării noastre, ansamblul a fost inclus pe lista celor mai periclitate 100 de site-uri, întocmită de World Monuments Watch în 2000. Datorită dimensiunilor, valorii arhitecturale şi istorice, respectiv nivelului de degradare, restaurarea şi folosirea castelului este o sarcină complexă, care poate fi efectuată cu succes numai prin aplicarea unei strategii potrivite de lungă durată, şi prin colaborare internaţională.

Începerea lucrărilor de reabilitare a fost posibilă datorită acordului semnat în 1999 de către Ministerul Culturii şi Ministerul Patrimoniului Cultural din Ungaria. Ministerul Culturii a sprijinit şi reabilitarea parţială a şarpantei clădirii principale.
Fundaţia noastră, începând cu anul 2001, organizează în castel programul de specializare, iar cursanţii efectuează lucrări de consolidare la clădiri, ca urmare a acestui program.

Amenajarea Cafenelei Culturale în bastionul fostei clădiri ale bucătăriei a fost efectuată în 2001.
În 2003, cu sprijinul organizaţiei World Monuments Fund s-a consolidat structura şi s-a finalizat acoperişul castelului Miklós, iar în 2004-2005 s-a deschis în această clădire Centrul de specializare în reabilitarea patrimoniului construit datorită sprijinului acordat prin programul Cultura 2000. În castel sunt amenajate momentan: sală de conferinţă, bibliotecă, birou. Cu sprijin Phare 2002 s-a mobilat parţial clădirea, şi s-au efectuat câteva lucrări de finisaj.

Pârtie de Schi

Obiective Turistice Miercurea Ciuc,
Pârtie de SchiLungime 300 m.
Dificultate uşoară.
Program:
Luni - Vineri între orele 13-17 şi 18-21.
Sâmbătă - Duminică înter orele 9-17 şi 18-21.
Preţuri:abonament pentru o zi 40 Ron, abonament pentru 1/2 zi 25 Ron, o urcare 2 Ron.

Info Tel. 0724 277 799

Castelul Miko

Obiective Turistice Miercurea Ciuc, Piata Cetatii, nr. 2
Castelul MikoCastelul Mikó, cu plan geometric regulat și bastioane italienești, ridicat în stilul renașterii târzii, este cel mai vechi și mai important monument istoric al orașului Miercurea Ciuc. Poartă numele constructorului, Ferenc Hidvégi Mikó (1585-1635), în documentele vremii fiind menționată și ca noul castel al lui Mikó. Construirea castelului a început în primăvara anului 1623, la zece ani după ce proprietarul, Ferenc Mikó, a devenit căpitan suprem al scaunelor secuiești Ciuc, Gheorgheni și Casin.

Sursa Wikipedia

Izbucul Tăuzului

Obiective Turistice Garda de Sus, Muntii Bihorului, în estul satului Hodobana
Izbucul TăuzuluiLa baza unui perete stâncos ce se îndreaptă aproape vertical către cer, apa care a intrat circa 2.5 km mai la deal prin imensul portal al peșterii Coiba Mare iese in sfarșit la lumină, prin Izbucul Tăuz.

Accesul catre micul ochi verde de apă este relativ ușor. Din centrul comunei Gârda de Sus se urmează cursul Văii Gârda… până la izbuc. Ce se ascunde sub oglina apei e o altă poveste…

Primele tentative de depășire a izbucului și pătrunderea în acest mare sistem de peșteri, din care mai fac parte și peșterile Coiba Mare și Coiba Mică, au fost făcute in 1982, când scufundatorul maghiar Czako Laszlo, sprijinit de Liviu Vălenaș și Halasi Gábor, reușește să treacă de primul sifon, ajunge intr-un clopot de aer și parcurge și al doilea sifon până la adâncimea de 47 m. Reușește să mai vadă continuarea până la cota de -55 m. Peștera atinge o lungime scufundata de 105m.

Sursa: Wikipedia

Peștera Hodobana

Obiective Turistice Garda de Sus,
Peștera HodobanaPeștera Hodobana este o peșteră activă, de mari dimensiuni din Munții Bihorului, Apuseni.
După descrierea făcută de Paul Damm și Călin Pop, intrarea peșterii a fost descoperită de F. Păroiu (Focul Viu București) și N. Sasu în luna aprilie a anului 1979, explorându-se atunci doar 25 m din galeria de la intrare. În luna august a aceluiași an, cei doi speologi amintiți, împreună cu Eva Győrfi, parcurg mai multe sute de metri de galerii, atingând prin Puțul Speranței un sifon situat la cota -119, respectiv o strâmtoare severă la +54 în Galeria Coralitelor.

Din septembrie 1979 coordonarea explorărilor este preluată de către Liviu Vălenaș. Alături de Eva Győrfi, el descoperă, cu plecare din baza Puțului Speranței, direcția principală de înaintare spre amonte. Parcurg apoi Sala Dante, urmată de Marile Meandre și se opresc în Sala Mamut, la baza unui perete. Cercetările sunt reluate în luna octombrie a aceluiași an, când L. Vălenaș, Dorel Pop, Horia Mitrofan și Nicolae Sasu descoperă un nou parcurs activ, situat sub Sala Mamut, dar din păcate fără continuare. Este descoperit și un sistem de galerii polietajat, care avea să ofere iarăși continuarea. Cu ocazia Revelionului din 1980, L. Vălenaș, Nicolae și Rodica Stoica-Negulescu și Costică Gagea (CSER București), descoperă Marele Râu, unde după un parcurs de 860 m, înaintarea le este oprită în Sala Finală, de către o cascadă înaltă de peste 20 m. În cadrul aceleiași tabere, în colaborare cu numeroși speologi de la CSER București, Flacăra Iași și ZKTJ din Polonia, sunt descoperite mai multe rețele laterale dintre care mai importante sunt Canionul Sclavilor, Marele Canion al Vântului și Galeria Dan Nanu.

Sursa: Wikipedia

Salina Praid

Obiective Turistice Praid, str. Garii nr. 44
Salina PraidVă invităm într-un mediu de climat unic. Recomandăm pentru toată lumea, şi nu este un secret faptul că şederea în microclimatul salinei este benefic în anumite probleme de sănătate.

Pentru persoanele sănătoase mediul subteran ajută la relaxare, la înfrumuşirea pielii şi la revigorare.

Baza de agrement este amenajată la "Orizontul 50", care se află la o adâncime de 120 m de la suprafaţă. Transportul persoanelor se face cu autobuzele salinei pe o distanţă de 1250 m până la poarta de intrare în baza de agrement.

Odata ajunşi la nivelul Bazei de agrement, vă puteţi bucura de prezenţa tuturor dotărilor specifice unei mici comunităţi: sistem de iluminat, wireless şi televiziune, terenuri de joacă pentru copii, spaţii de creaţie şi agrement, capelă ecumenică, cafenea, cinema 3D şi o farmacie cu produse naturiste. Toate acestea având menirea de a oferi o recreere pentru cei care vor să petreacă clipe plăcute într-un mediu plăcut si inedit.

Temperatura medie anuală din subteran este de 16 grade Celsius.

Pe traseul de ieşire din Baza de agrement la "Orizontul 60" găsiţi zona de vizitare Panorama Belvedere "Mina Iosif". Tot la acest nivel puteţi face o degustare de vinuri şi puteţi servi masa bucurându-vă de un meniu variat de produse preparate în restaurantul propriu.

În decursul unei an ne vizitează aproximativ 400 000 de persoane, iar în sezonul de vară numărul persoanelor care intră în incinta salinei ajunge pâna la cifra de 2500-3000/zi.

În perioada de vară după vizita din subteran vă aşteptăm şi la ştrandul nostru.

Contraindicaţii la vizită:

tuberculoză
bolile acute respiratorii
tensiune mare (faza a treia)
cardiopatie ischemică
boala Basedow
boala sistemului nervos manifestată prin leşinări şi ameţeli
claustrofobie
sarcină avansată


Tel: 0266 240200

Baile Termale Romane

Obiective Turistice Geoagiu-Bai, Str. Germisara
Baile Termale RomaneBaile Termale Romane, numite si Termae Dodonae se afla in Geoagiu-Bai, in punctul numit Dambul Romanilor. Mamelonul de travertin si tuf calcaros pe care au fost identificate termae-le are o forma circulara cu diametrul de 90-95m. În perioada romana complexul a functionat în doua faze: una exclusiv de suprafata si a doua în subteran si suprafata.

În centrul mamelonului se afla o cavitate naturala, rezultat al activitatii apelor termale din subteran, ce în antichitate era plina cu apa termala. Romanii au amenajat o retea de canale de dirijare a apei de la sursa spre bazinele sapate în pamânt si captusite cu scândura, aflate la baza mamelonului sau în imediata vecinatate. Din acest moment lacul devine un loc de cult, aici fiind descoperite statui, mai multe monede de bronz si argint si opt placute din aur dedicate zeitatilor tamaduitoare si protectoare ale apelor termale.

Drumul Roman

Obiective Turistice Geoagiu-Bai,
Drumul RomanPorțiune din vechiul drum roman, care avea rol de legătură cu castrul roman de la Cigmău, fiind un drum pavat cu dale poligonale (latină via silica strata) iar în unele locuri arheologii au descoperit ca adâncimea drumului are şi 70 cm, fapt care explică păstrarea intactă până acum. Drumul era prevăzut şi cu rigole care colectau apele pluviale. Porțiunea bine conservată, cu lungimea de 165 m, din vechiul drum roman se află în paralel cu drumul ce leagă stațiunea Geoagiu-Băi de cătunul Poienari si poate fi vizitata de turisti.

Sursa: Wikipedia
GPS
45.9278
23.1856

Cetatea Orastie

Obiective Turistice Orăștie, Str. Nicolae Balcescu
Cetatea OrastieCetatea Orăștie este un ansamblu de monumente istorice aflat pe teritoriul municipiului Orăștie.
Cuprinde un spațiu restrâns, încât poate fi considerată mai degrabă o biserică fortificată decât o incintă orășenească. Incintă din piatră de formă rectangulară, prevăzută cu turnuri, șanț cu apă și pod ridicător.
Biserica fusese proiectata sa fie la fel de mare ca Biserica Neagra din Brasov. A avut initial si un turn înalt de aproape 60 de metri (prabusit în secolul XlX în urma unui cutremur). A doua biserica a fost ridicata de sasi, pe la 1830, dupa ce maghiarii nu i-au mai primit în vechea biserica. Ambele edificii sunt adevarate valori istorice, culturale si arhitecturale.

Muzeul de Etnografie si Arta Populara

Obiective Turistice Orăștie, Piata Aurel Vlaicu, nr. 1
Muzeul de Etnografie si Arta PopularaSituat în centrul orașului, Piața Aurel Vlaicu, nr.1, muzeul din Orăștie a fost înființat în vara anului 1952, din inițiativa unui grup de entuziaşti locali care s-au constituit într-un "colectiv voluntar". Patrimoniul inițial cuprindea cca 800 de exponate rezultate din donații, constând în instalații tehnice, unelte, ceramică, monede și multe alte materiale ilustrative pentru evoluția nivelului de viață a locuitorilor acestor meleaguri.

Tel: 0254 247 300

Grota Urșilor

Obiective Turistice Borsec,
Grota UrșilorGrota Urșilor este o formațiune carstică reprezentată de un ansamblu de coridoare adânci, formate prin fenomenul de eroziune naturală a calcarelor sub acțiunea apelor de infiltrație. Situl respectiv este localizat în porțiunea sudică dinspre Valea Vinului, a celei mai mari depuneri de travertine din Depresiunea Borsec. Obiectivul face parte din ansamblul carstic al Scaunului Rotund.

Aspectul este cel al unor culoare înguste cu aspect de defileu care te poartă către capătul unei peșterii fără tavan. De-a lungul culoarelor se identifică mai multe trasee de escaladă.

În apropiere se află o formațiune carstică similară numită "Cerdacul Iadului" unde se găsesc cîteva mici peșteri sau adîncituri în stîncă, accesibile.

Traseul este accesibil tot timpul anului, gradul de dificultate fiind unul ușor și distanțele necesar a fi parcurse fiind destul de mici, ceea ce îl face oportun în vederea curei de teren inclusiv pentru turiștii de vârsta a III-a.

Sursa: Wikipedia

Mofeta Borsec

Obiective Turistice Borsec,
Mofeta BorsecÎn anul 2010, cu sprijinul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului şi a Consilului Judeţean Harghita a fost reconstruită mofeta.

Vechea construcţie a fost demolată şi a fost reconstruită sub forma unei filigorii lângă noua şi moderna construcţie deasupra gazelor ce emană din pământ.

Astfel, în noua clădire pot face tratamente până la zece persoane odată.

A fost reamenajată aleea începând de la intrarea în Scaunul Rotund până la mofetă, a fost amenajată de asemenea poiana mofetei de unde se poate ajunge pe cărări bine puse la punct la vechea mină de calciu, la punctul belvedere de la vechea carieră de travertin, precum şi la peştera de gheaţă.

De-a lungul aleilor au fost montate bănci, mese, coşuri de gunoi, în poiană au fost amenajate locuri speciale pentru foc, iar pe lângă liziera pădurii au fost montate toalete şi pubele.

Program vizitare: Zilnic între orele 11:00 - 12:00 şi 18:00 - 19:00 .

Bilet de intrare 5 lei/persoană.

Peștera de Ghiață

Obiective Turistice Borsec,
Peștera de Ghiață"PEȘTERA DE GHEAȚĂ" s-a format într-o grotă a masivului de travertin și este denumită astfel deoarece infiltrațiile de apă îngheață sub forma unor stalactite și stalagmite care se îngroașă pe timp de iarnă și se topesc primăvara târziu sau vara. Are o lungime de 60 m dar numai porțiunea inițială de la intrare este accesibilă turistic.
Sursa: Wikipedia

Izvoarele Minerale

Obiective Turistice Borsec,
Izvoarele MineraleIzvoarele de apă minerală din Borsec sunt numeroase şi renumite.
Dintre acestea se imbuteliaza apa a 5 izvoare. Principalele izvoare din Borsec sunt: Izvorul Central, IzvorulBoldizsar (Ivz.3), Izvorul László (izv.5), Izvorul Lázár (izv.6), Izvorul Republica, Izvoarele Horea, Cloşca, Crişan, Izvorul Pierre Currie, Izvorul Kossuth (izv.10), Izvorul Petőfi (izv.11).

Se pot face cure interne prin consumul direct al apei minerale, masaje hidroterapeutice, electroterapie, mofete.

Rezervatia de Zimbri Silvut

Obiective Turistice Hateg,
Rezervatia de Zimbri SilvutRezervaţia din pădurea Slivuţ este printre puţinele locuri din Europa unde trăieşte zimbrul (bison bonasus).
A fost înfiinţată în toamna anului 1958, când o pereche de zimbri – Podarec şi Polonka – a fost adusă din Polonia. Acesta a fost primul loc de pe teritoriul României unde zimbrul european şi-a făcut apariţia.

Accesul la rezervaţie se face de pe drumul naţional E79 dintre Haţeg şi Simeria, pe sensul de mers dinspre Simeria. De la drumul naţional mai ai de mers încă vreo 3 km până la parcarea de la intrarea în Rezervaţie unde laşi maşina.

Muzeul Mineritului

Obiective Turistice Petroșani, Str. N. Bălcescu nr. 2
Muzeul MinerituluiSediul muzeului este într-o clădire construită în 1920, care este monument istoric (HD-II-m-B-03409). Sunt prezentate piese care atestă istoria mineritului în Valea Jiului: documente originale, fotocopii, schiţe, aparate, utilaje miniere, insigne, obiecte specifice vieţii din regiune. Cuprinde o secţiune de geologie reprezentată prin roci şi fosile vegetale şi animale, evoluţia tehnicii miniere în Valea Jiului reprezentată prin unelte şi maşini alături de diferite aparate de profil. Toate acestea se completează cu prezentarea evoluţiei vieţii sociale din Valea Jiului din cele mai vechi timpuri până în prezent, evidenţiată prin documente, fotografii şi carte veche.

Program 9:00 - 16:00; luni: închis

Muzeul Momârlanului

Obiective Turistice Petroșani, Str. Slătinioara, nr. 64
Muzeul MomârlanuluiÎntr-un peisaj neschimbat de generaţii, în satul Slătinioara, situat pe coasta Parângului şi anexat între timp oraşului din punct de vedere administrativ, Muzeul Momârlanului îşi aşteaptă vizitatorii. Momârlanii de pe Valea Jiului, populaţia de păstori ce trăia pe dealuri după cutumele străvechi, într-o evidentă distanţare faţă de oamenii veniţi din toate părţile să lucreze la mină, şi-au găsit o bună reprezentare la Muzeul Momârlanului din Slătinioara. Soţii Elena Mălinesc şi Petru Gălăţan sunt momârlani din Livezeni şi respectiv Dâlja Mare, sate din jur care au fost încorporate în municipiul Petroşani.

Deschis abia în 2005, Muzeul Momârlanului mai are multe de arătat. Proprietarii doresc să integreze în muzeu o cămară tradiţională, construită pe o fundaţie de piatră cu beci, odată cu casa, o bucătărie de vară cu afumătoare, ca să poată transforma, cu încetul, Muzeul într-un ecomuzeu. Mai este prevăzută transformarea unui garaj într-o sală cu multiple funcţii, conţinând un punct de informare, o sală pentru expoziţii temporare, care să pună în valoare şi alte exponate, deocamdată ţinute în depozit, şi un punct unde localnicii meşteri să poată vinde turiştilor obiecte locale. Tot pentru a înzestra Muzeul cu cele necesare, proprietarii au ridicat şi câteva căsuţe din lemn, unde să-i poată caza pe cei dornici să rămână o vreme, să cunoască mai bine viaţa momârlanilor.

Informatii 0723 290 175

Sursa: cimec.ro

Peștera Bolii

Obiective Turistice Petroșani,
Peștera BoliiPeștera este situată în partea de nord orașului Petroșani, la 6km de acesta, pe drumul ce leagă Valea Jiului de Țara Hațegului, în locul unde se întâlnesc Munții Retezatului cu cei ai Sebeșului.
Numele peșterii vine probabil de la familia Bolia care a avut înca din secolul XV-lea proprietăți de pământ și păduri în zonă.

Peștera începe acolo unde Pârâul Jupâneasa se pierde în pachetul de calcarele jurasice printr-un portal spectaculos de 20 m la baza și 10 m înalțime. Galeria principală a peșterii este în general de mari dimensiuni, pe alocuri lărgindu-se în adevarate săli spațioase. Formațiuni de scurgere apar în locurile înalte și pe tavanul galeriei. Pe o lungime de 466 m galeria coboara dor 3 m. La eșire din peștera pârâul poartă numele de Galbina.

Prin anii '60 peștera a fost amenajată cu poduri de trecere peste pârâu dar ele au fost distruse în timp. Peștera a fost abandonată până de curând când speologii locali de la Asociația PETRO-AQUA, au trecut la reamenajare. Au fost montate podețe care ușurează parcurgerea întregului gol subteran fără pericol.

Tarife actualizate incepand cu 01.03.2018: adulți 10 lei, pensionari și studenți 5 lei, elevi 2,50 lei

PROGRAMUL DE VIZITARE zilnic intre orele 9.30 - 18.30

Sursa: Wikipedia

Transilvania
languages ro en de hu fr es it